Categories: Ekonomi

2024 Tarım Enflasyonu Açıklandı: TÜİK Verilerine Göre Yıllık Artış 32,49

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2024’e ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini paylaştı. Yıllık bazda yüzde 32,49’luk artış dikkat çekti.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yıllık Artış Gösterdi

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Tarım-GFE Aralık 2024’te bir önceki aya göre yüzde 2,13 arttı. Yıllık bazda artış yüzde 32,49 olurken, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 40,94’lük bir yükseliş yaşandı.

Ana Gruplarda Önemli Artışlar Gözlendi

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, ana gruplarda da kendini gösterdi. Tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,9, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 3,46 arttı. Yıllık bazda bu gruplardaki artışlar sırasıyla yüzde 30,62 ve yüzde 44,23 olarak kaydedildi.

Alt Gruplardaki Fiyat Değişimleri

TÜİK verilerine göre, yıllık Tarım-GFE kapsamında 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar gübre ve toprak geliştiriciler (%21,45) ile tarımsal ilaçlar (%22,14) olarak belirlendi. En yüksek artış ise tohum ve dikim materyali (%52,31) ile diğer mal ve hizmetler (%52,07) alt gruplarında görüldü.

Aylık Değişimlerde Öne Çıkan Gruplar

Aylık bazda Tarım-GFE’ye göre 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Diğer mal ve hizmetler (%0,49) ve binalar (%0,6) en düşük artışı kaydeden gruplar oldu. Malzemeler (%3,86) ve gübre ile toprak geliştiriciler (%2,98) ise en yüksek artışı gösteren gruplar arasında yer aldı.

TÜİK’in açıkladığı bu veriler, tarım sektörü açısından 2024’teki maliyet baskılarını gözler önüne seriyor. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, üreticilerin maliyetlerini artırarak sektörel dinamiklerde önemli etkiler yaratacaktır.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Mehmet Görgün

Ben Mehmet Görgün. Ekonomi dünyasındaki önemli gelişmeleri sizlere aktarıyorum. Türkiye ve Dünya ekonomisinin son dakika haberlerini benimle takip edebilirsiniz.

Recent Posts

TCMB Üç Şirketin Faaliyetlerini Durdurdu

Pay Fix, Aypara ve İninal'ın faaliyet izinleri sonlandırıldı. Karar, finansal güvenliği artırma amacıyla alındı.

52 dakika ago

ECB’den Yeni Faiz İndirimi Mesajı

Avrupa Merkez Bankası, ekonomik belirsizlikler ve yavaş büyüme nedeniyle faiz oranlarını düşürmeye devam edebilir.

54 dakika ago

Petkim Hisseleri İçin 2025 Hedef Fiyat Açıklandı

Petkim (PETKM) hisseleri için aracı kurumlar 2025 hedef fiyatlarını açıklamaya başladı. İşte detaylar ve tavsiyeler.

1 saat ago

Rusya Büyük Özelleştirme Sürecine Hazırlanıyor

Rusya, el konulan şirketlerin de dahil olduğu geniş çaplı bir özelleştirme planıyla ekonomik stratejisini yeniden…

1 saat ago

Merkez Bankası Üç Şirkete Faaliyet Yasağı Getirdi

TCMB, Pay Fix, Aypara ve İninal’ın faaliyet izinlerini durdurdu. İşte kararın detayları ve gerekçeleri.

1 saat ago

Hazine İki İhalede Rekor Satış Yaptı

Piyasa yapıcılarından gelen yoğun taleplerle Hazine, toplam 32,9 milyar TL'lik tahvil satışı gerçekleştirdi.

1 saat ago