Uluslararası danışmanlık şirketi EY’nin yayınladığı “EY Yeniden Yapılandırma Nabzı” araştırması, 2024’ün ikinci yarısının önceki dönemlere göre daha fazla yapılandırma ile geçeceğini öngörüyor. Araştırma, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ile Avusturya’daki önde gelen bankaların borç yapılandırma uzmanlarının görüşlerine dayanıyor.
Araştırmaya katılan uzmanların %71’i, 2023’ün ikinci yarısında ilk yarıya göre daha fazla kredi portföyü yapılandırdıklarını belirtiyor. Bu artış oranı %25’e kadar çıkmış. Avusturya ve Polonya’daki uzmanlar ise daha yüksek oranda artış olduğunu söylüyor. Ancak, Hırvatistan, Yunanistan ve Çekya’daki uzmanların %17’si yeniden yapılandırma faaliyetlerinde azalma olduğunu ifade ediyor.
Mevcut ekonomik ve politik koşullar değerlendirildiğinde, 2024’ün çok sayıda yeniden yapılandırma faaliyetinin yaşanacağı bir yıl olacağı öngörülüyor. Uzmanların %47’si, yeniden yapılandırma işlemlerinin en çok 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşmesini ve ardından azalma eğilimi göstermesini bekliyor. Düşen faiz oranları ve işletmelerin piyasaya uyum sağlama kapasitelerinin artması ile yeniden yapılandırma işlemlerinde azalma trendi bekleniyor.
Araştırma sonuçlarına göre, şirketleri yeniden yapılandırma işlemlerine yönelten üç temel neden bulunuyor: Maliyet kaynaklı baskılar, azalan satışlar ve yüksek faiz oranları ile finansman sorunları.
EY Yeniden Yapılandırma Araştırması, en yüksek yeniden yapılandırma beklentisinin sırasıyla inşaat, tarım, gayrimenkul, imalat ve perakende sektörlerinde olduğunu ortaya koyuyor. İnşaat sektörünün artan malzeme maliyetleri ve enerji fiyatları nedeniyle zorluklar yaşadığı belirtiliyor. Tarım sektörü ise Ukrayna’daki limanların yeniden açılması sonucu ürün fiyatlarında düşüşler yaşarken, gübre ve yakıt maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle olumsuz etkileniyor. Gayrimenkul sektörü ise artan faiz oranları nedeniyle düşen varlık değerlemelerinden ve azalan talepten etkileniyor.
Araştırmaya göre, 2023’ün ikinci yarısında da “yeniden düzenleme ve vade uzatma” stratejisi en yaygın borç yapılandırma çözümü olarak öne çıkıyor. “Varlık satışları” ikinci sırada yer alırken, “yeniden finansman” işlemlerinin sayısı da artıyor. İşletmelerin hükümet desteklerinden yararlanmasına rağmen iş modellerini piyasalardaki yeni normlara göre uyum sağlayamaması nedeniyle iflaslar artıyor. Bankaların ödeme sıkıntısı içinde olan şirket borç satışları, 2023’ün ilk ve ikinci yarısında daha yaygın bir araç haline geliyor.
2023’ün ikinci yarısında, mevcut kreditör ve hissedarlar yeniden yapılandırma süreçlerinde en önemli finansman sağlayıcıları olmaya devam ediyor. Yeni kreditörler ve yeni hissedarlar finansman kaynakları arasında 3. ve 4. sırada yer alıyor. Devlet destek programlarının sona ermesi ile birlikte, devlet organlarının bu süreçlerdeki rolü azalıyor. Uzun süren enflasyonist baskıların girdi maliyetlerini artırması nedeniyle, tedarikçi kredisi yeniden yapılandırma süreçlerinde daha önemli hale geliyor. Ayrıca, özel yatırım fonları (distressed funds) yeniden yapılandırma işlemlerinde daha önemli bir rol üstleniyor.
EY Türkiye Şirket Ortağı Orçun Makal, 2024’ün ilk yarısında 2023’ün ikinci yarısına kıyasla yeniden yapılandırma işlemlerinin sayısında bir artış olacağını ve bu artışın devam eden maliyet baskıları, azalan talepler ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024’ün ikinci yarısında da devam etmesini beklediklerini belirtiyor. Yeniden yapılandırma işlemlerinin en çok inşaat, tekstil, gayrimenkul ve tarım sektörlerinde gerçekleşebileceğini ve işlem sayılarının artmasına karşın işlemlerin kredi hacimlerinde düşüş beklendiğini söylüyor.
EY Yeniden Yapılandırma Nabzı araştırması, 2024’ün ikinci yarısının önceki dönemlere göre daha fazla yapılandırma ile geçeceğini öngörüyor. Şirketler, maliyet baskıları, azalan talepler ve yüksek faiz oranları gibi zorluklarla mücadele ederken, yeniden yapılandırma işlemlerinin artması bekleniyor. İnşaat, tarım, gayrimenkul, imalat ve perakende sektörleri yeniden yapılandırma faaliyetlerinin yoğunlaştığı sektörler olarak öne çıkıyor. Mevcut kreditör ve hissedarlar yeni finansman kaynakları arasında en önde gelenleri oluştururken, özel yatırım fonlarının rolü de artıyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, yeni iş birlikleri ve yatırımlarla büyüme hedeflerini açıkladı. Madencilikten enerjiye,…
Bist100 endeksi düşüşle kapandı. Altı şirket hisselerini geri almaya devam ediyor.
Kripto dünyasında yield farming ile yüksek getiri elde etme fırsatını yakalayın. Akıllı sözleşmeler ve likidite…
Orta Asya Türk tarihi, kahramanlık destanları, imparatorlukların yükselişi ve Türk kültürünün kökenlerine dair büyüleyici hikayelerle…
Türk sanatçıların yaşam öyküleri, yeteneklerinin ardındaki mücadeleler, başarıları ve kişisel hayatlarının zorluklarıyla sinemada ölümsüzleşti. Bu…
Metrobil Teknoloji, Türksat'ın kablo altyapı ve satış hizmet alımı ihalesine katılacak. İhale tarihi 29 Ocak…