Categories: Ekonomi

2024’te Hane Halkının Gıda Harcamaları 229 TL’ye Ulaştı

Son yıllarda gıda harcamalarında kaydedilen artış, tüketici davranışlarını ve alışveriş tercihlerini önemli ölçüde değiştirdi.

Sepet Büyüklüğü Üç Yılda 88 TL’den 229 TL’ye Yükseldi

Ipsos’un ‘Hızlı Tüketim Ürünleri’ raporuna göre, sepet büyüklüğü 2022 yılında 88 TL iken, 2023’te 152 TL’ye ulaştı. 2024 yılında bu rakam 229 TL’ye çıktı. Tüketiciler, 2022’ye kıyasla aynı ürünler için yüzde 160 daha fazla harcama yapıyor. Pandemi sonrası düşüş gösteren alışveriş sıklığı da yükselişe geçti. 2024’te haneler haftada ortalama 4 kez, yılda toplamda 219 kez alışveriş yaptı.2024'te Hane Halkının Gıda Harcamaları 229 TL'ye Ulaştı2024'te Hane Halkının Gıda Harcamaları 229 TL'ye Ulaştı

İndirim Marketleri Harcamalarda Payını Artırdı

Tüketicilerin alışveriş tercihleri son yıllarda büyük değişim gösterdi. İndirim marketleri, toplam harcamalardan aldığı payı yüzde 34.7’den yüzde 36’ya çıkararak dikkat çekti. İndirim marketlerinin cirosu yüzde 72 artarken, ulusal zincirlerinin cirosu yüzde 69 oranında yükseldi. Fiyat avantajları, tüketici davranışlarını şekillendiren en önemli faktörlerden biri oldu.

Harcamalar Markalı Ürünlere Yöneldi

Hane halklarının her 100 TL’lik harcamasında 54 TL markalı ürünlere gitti. Açık ürünlere 24 TL, market markalı ürünlere ise 22 TL ayrıldı. Ancak, kırmızı etin en çok erişilen ilk 20 kategori arasında yer almaması dikkat çekti. Beyaz et alışverişi yüzde 3, yoğurt alışverişi yüzde 2, kağıt ürünleri ise yüzde 8.3 oranında azaldı.

Artan gıda harcamaları, tüketici davranışlarını ve alışveriş alışkanlıklarını yeniden şekillendiriyor. İndirim marketlerinin yükselişi bu değişimi destekliyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Ceyhun Kazanç

Ben Ceyhun Kazanç. Marmara Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Boğaziçi Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisansıma devam ediyorum. Finans, ekonomi, yatırım alanlarında çalışmalarım sürüyor. Güncel haberleri ve köşe yazılarımı Gazetebanka.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Recent Posts

Altın Fiyatları Hareketli! 24 Mart 2025 Güncel Durum

Gram ve çeyrek altın fiyatlarında dalgalanmalar sürüyor. İşte 24 Mart 2025 itibarıyla güncel altın fiyatları!

23 dakika ago

Dolar ve Euro Fiyatlarında Şok Artış!

Haftaya hızlı başlayan döviz kurları, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Dolar, euro ve sterlin tarihi seviyelerde.

41 dakika ago

Kanada Erken Seçim Kararıyla Gündemde

Kanada, 28 Nisan'da erken seçime gidiyor. Başbakan Mark Carney, güçlü bir ekonomi ve birlik mesajı…

52 dakika ago

Bayram İkramiyeleri Bugün Ödenmeye Başlıyor

Emekliler için beklenen gün geldi. Ödeme takvimi ve fark ödemeleriyle ilgili merak edilen detaylar açıklandı.

1 saat ago

Petrol Fiyatları Haftaya Yatay Seyirle Başladı

Küresel piyasalar, ABD'nin tarifeleri ve OPEC+ üretim planlarını değerlendirirken petrol fiyatları sakin bir seyir izliyor.

1 saat ago

Ekrem İmamoğlu’nun Yerine Kim Geçecek? Son Gelişmeler!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi için başkan vekili seçimleri çarşamba günü yapılacak. Adaylar henüz açıklanmadı.

2 saat ago