Categories: Ekonomi

2025 Ocak Enflasyonu: Beklentiler ve Yıllık Oranlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2025 yılının ilk verileri yarın açıklanıyor. Ekonomistlerin beklentileri ve yıllık enflasyon tahminleri dikkat çekiyor.

Ocak Ayı Enflasyon Beklentileri Ne Yönde?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ilk enflasyon verilerini yarın açıklayacak. Ekonomistlerin katıldığı beklenti anketinde, ocak ayı enflasyonunun ortalama yüzde 4,29 artacağı tahmin ediliyor. Anket sonuçlarına göre, enflasyon beklentileri yüzde 3,75 ile yüzde 5 aralığında değişiyor. Bu veriler, ocak ayı enflasyonu için oldukça geniş bir beklenti aralığı olduğunu gösteriyor.

Yıllık Enflasyon Düşüşe Geçebilir

Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması dikkate alındığında, yıllık enflasyonun yüzde 44,38’den yüzde 41,11’e düşmesi bekleniyor. Bu durum, yıllık enflasyonda bir miktar rahatlama olabileceğine işaret ediyor. Ancak, bu düşüşün sürdürülebilir olup olmayacağı gelecek aylardaki ekonomik gelişmelere bağlı olacak.

2025 Yılı Sonu Enflasyon Beklentileri

Ekonomistlerin 2025 yılı sonu enflasyon beklentisi ise ocak ayı itibarıyla yüzde 27,58 olarak öngörülüyor. Bu tahmin, yıl boyunca enflasyon oranlarında belirgin bir düşüş yaşanabileceği varsayımına dayanıyor. Ancak, bu beklentilerin gerçekleşmesi için ekonomik istikrar ve doğru politikaların sürdürülmesi büyük önem taşıyor.

Aralık 2024’te Tüketici Fiyatlarında Durum Ne Oldu?

TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık 2024’te yüzde 1,03 artış göstermişti. Bu artış, 2024 yılının en düşük aylık enflasyon oranlarından biri olarak kaydedildi. Yeni yılın ilk verileri, bu eğilimin devam edip etmeyeceği konusunda ipuçları verecek.

Ocak ayı enflasyon verileri, 2025 yılının ekonomik gidişatını anlamak için önemli bir gösterge olacak. Ekonomistlerin beklentileri genelde olumlu olsa da, gerçekleşen veriler ekonomik politikaların başarısını daha net ortaya koyacak.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Ceyhun Kazanç

Ben Ceyhun Kazanç. Marmara Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Boğaziçi Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri alanında yüksek lisansıma devam ediyorum. Finans, ekonomi, yatırım alanlarında çalışmalarım sürüyor. Güncel haberleri ve köşe yazılarımı Gazetebanka.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Share
Published by
Ceyhun Kazanç

Recent Posts

Türkiye’nin Önde Gelen Kuruyemiş Markası Peyman Konkordato Sürecine Girdi

Ekonomik zorluklarla mücadele eden Peyman, konkordato başvurusuyla borçlarını yeniden yapılandırmayı hedefliyor.

3 saat ago

Deprem Bölgesinde Borç Ödemeleri İçin Yeni 2025 Düzenlemesi Açıklandı

Depremden etkilenen bölgelerde borç taksit ödemeleri yeniden düzenlendi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

3 saat ago

Aydın’da Çay Fiyatları Yükseldi: Yeni Tarife ile Çay 15 Lira Oldu

Çay fiyatlarına gelen zamlar vatandaşları şaşırttı. Kahvehanelerde çay artık 15 liradan satılacak.

4 saat ago

Trump’ın Dijital Varlıklara Yaklaşımı: Elliott Management 70 Milyar Dolarlık Risk Uyarısı Yaptı

Elliott Management, Trump'ın dijital varlık politikasını eleştirerek finans piyasaları için ciddi risklere dikkat çekti.

4 saat ago

2025 Ocak Enflasyon Verileri Açıklandı: Beklentiler ve Gerçekleşen Oranlar Karşılaştırıldı

Türkiye'nin Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı. Merkez Bankası ve İTO tahminleri dikkat çekiyor.

4 saat ago

Ocak 2024’ün Zam Şampiyonu: 66 Oranında Artış Gösteren Diş Muayenesi

Ocak ayında sağlık, ulaşım ve gıda harcamaları dikkat çekerken, diş muayenesi zam lideri oldu.

4 saat ago