2030'a Kadar AB'de Gıda Atıkları Yüzde 30 Oranında Azalacak
Avrupa Birliği (AB), gıda ve tekstil atıklarını azaltmak için bağlayıcı düzenlemeler içeren yeni bir anlaşmaya vardı.
AB, 2030 yılına kadar gıda işleme ve üretim atıklarını yüzde 10, perakende ve hane atıklarını ise yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu düzenleme, AB üyesi ülkelerde bağlayıcı hedefler koyarak gıda israfını azaltmayı amaçlayan ilk girişim olma niteliği taşıyor. Ayrıca, tüketilebilecek ancak satılamayan gıdaların bağışlanması teşvik edilerek daha fazla gıda israfının önlenmesi sağlanacak.
Moda markaları ve tekstil üreticileri, ürettikleri atıklardan sorumlu tutulacak ve atık toplama ile işleme maliyetlerine katkıda bulunacak. Bunun yanı sıra, tekstil ürünlerinin kullanım ömrünü uzatacak önlemler alınacak ve erken atık oluşumunun önüne geçilecek. Bu adımlar, tekstil sektörünün çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor.
Avrupa’da her yıl 59 milyon tondan fazla gıda atığı üretiliyor ve bu, yıllık 132 milyar avroluk ekonomik kayba yol açıyor. Gıda israfının azaltılması, hem ekonomik kayıpları önlemek hem de çevresel etkileri en aza indirmek açısından büyük önem taşıyor. Yeni düzenleme, bu sorunlara karşı somut ve etkili bir çözüm sunmayı hedefliyor.
Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından onaylanması beklenen düzenleme, ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu adım, AB’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemesi, atıkların azaltılması ve çevresel etkilerin en aza indirilmesi yolunda kritik bir adım. Bu kararlar, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için örnek teşkil ediyor.
ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi 'iyi bir ülke' olarak nitelendirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü dolu sözler söyledi.
Kremlin ve Washington, enerji altyapılarına yönelik saldırıların durdurulması için tarihi bir anlaşma imzaladı.
Mart ayında ABD enerji sektörü %3,2 oranında büyüdü ve piyasada tek pozitif sektör oldu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Marco Rubio ile Washington’da önemli bir görüşme gerçekleştirdi.
Çinli e-ticaret devi Alibaba, personel azalmalarının ardından işe alımlara başlayarak büyüme hedeflerini güçlendirmeye hazırlanıyor.
Dünyaca ünlü baharat üreticisi McCormick, ürünlerinde yapay renklendiricileri çıkararak tüketicilere daha doğal seçenekler sunmayı hedefliyor.