USD34,21
EURO37,25
JPY0,230100
RUB0,350700
GBP44,56
EURO/USD1,09
BIST8.956,03
GR. ALTIN2.950,59
BTC67.547,67
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bursa’da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede

Bursa’da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede

Bursa'da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede
Bursa'da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede
service

Bursa, ‘su şehri’ kimliğinden uzaklaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların yetersizliği ve bilinçsiz tarımsal sulama, şehirdeki su rezervlerini tehdit ediyor. İçme suyu barajlarında su seviyeleri hızla düşerken, tarımsal sulama göletleri ve akarsular kurumaya başladı. İznik Gölü’nde ise yıllardır süren çekilme zirveye ulaştı ve göl minimum işletme kotunun altına düştü.

Barajlarda Su Seviyesi Tehlikeli Düşüşte

Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı ve Nilüfer barajlarında su seviyeleri geçen yıla göre önemli ölçüde düştü. Nilüfer Barajı’nın doluluk oranı geçen yıl yüzde 93 iken bu yıl yüzde 57’ye geriledi. Doğancı Barajı’nda da yüzde 53 olan doluluk oranı yüzde 50’ye indi. Ağustos ayının 3. haftasında Nilüfer Barajı’nda son 10 yılın en düşük su seviyesi görülürken, Doğancı Barajı’nda da son 10 yılın en düşük 3. su seviyesi kaydedildi.

Bursa'da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede

Tarımsal Sulama Göletleri de Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

İçme suyu barajlarında yaşanan su seviyesi düşüşü, tarımsal sulama göletlerinde de kendini gösterdi. Kestel ilçesine bağlı Gözede köyü sakinleri, tarımsal sulama için suya erişemedikleri gerekçesiyle eylem düzenledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise, Gözede Sulama Göleti’nde aşırı kuraklık nedeniyle su seviyesinde düşüş yaşandığını ve tankerlerle su takviyesi yapıldığını açıkladı.

Bursa'da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede

Bursa’da Su Krizi: İznik Gölü de Tehdit Altında

Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olan İznik Gölü’nde de çekilme devam ediyor. Uzmanlar, yağış yetersizliğine bağlı olarak önümüzdeki aylarda çekilmenin daha da artacağını öngörüyor. İznik Gölü’ndeki durumu TBMM’ye taşıyan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, gölün minimum işletme kotunun altına düştüğünü ve çevredeki fabrikaların gölden su çekmeye devam etmesinin tehlikeli olduğunu belirtti.

Bursa'da Su Krizi: İçme Suyu Barajları Kuruyor, İznik Gölü Tehlikede

Çiftçilere Damlama Sulama Çağrısı

Bilinçsiz tarımsal sulamanın yaygın olduğu Bursa’da, çiftçilerin hortum ve mazot masraflarını azaltmak için salma sulama yöntemini tercih etmeleri su israfına yol açıyor. İlgili kurumlar, çiftçilere damlama sulama sistemi kurmaları yönünde çağrı yapıyor.

Bursa, ‘su şehri’ kimliğini korumak için acil önlemler alması gerekiyor. Yağış yetersizliğine karşı önlemler alınmalı, bilinçsiz tarımsal sulama engellenmeli ve İznik Gölü’ndeki çekilmenin önlenmesi için gerekli adımlar atılmalı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir