USD34,27
EURO37,10
JPY0,226000
RUB0,352800
GBP44,55
EURO/USD1,08
BIST8.853,72
GR. ALTIN3.013,08
BTC67.154,80
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama
Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama
service

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektöründe yeni bir dönemin başladığını ve 13 stratejik ürün için planlı üretime dayalı yeni bir destekleme modeli uygulanacağını açıkladı. Bu model, sözleşmeli üretim ve planlı üretimi teşvik ederek gıda arz güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

13 Stratejik Ürün ve Planlı Üretim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektöründe yeni bir dönemin başladığını ve 13 stratejik ürün için planlı üretime dayalı yeni bir destekleme modeli uygulanacağını açıkladı. Bu model, sözleşmeli üretim ve planlı üretimi teşvik ederek gıda arz güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Planlama kapsamında 4 ana grupta 13 stratejik ürün belirlendi: hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğerleri (patates/soğan). Yeni dönemde toplam üretimin yüzde 77’sinin planlı üretim kapsamında olacağı belirtildi. 3 yıllık dönemin sonunda hububat üretiminin 39.5 milyon tona (yüzde 13 artış), yağlı tohum üretiminin 5.6 milyon tona (yüzde 22 artış), bakliyat üretiminin ise yüzde 17 artışla 1.4 milyon tona çıkması hedefleniyor.

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Destekleme Modelinde Değişiklikler

Tarım sektörüne yönelik verilen desteklerin yeni dönemde sadeleştirildiği ifade edildi. Bitkisel üretimde 21 kalem olan destek miktarı 3 ana kaleme indirildi, hayvansal üretimde ise 22 kalemden 7 ana kaleme düşürüldü. Su ürünlerindeki destek sayısı da 15 kalemden 2 ana kaleme indirildi. Yeni politikanın gıda arz güvenliğine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. İlk defa desteklerin üretim dönemi öncesi açıklandığı ve destek tutarlarının girdi maliyetlerindeki değişime göre her yıl güncelleneceği vurgulandı. Kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacağı açıklandı.

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Planlama Dışı Üretime Yaptırım

Havza bazında belirlenen ürünlerin dışında üretilen ürünlere hiçbir destek verilmeyeceği açıklandı. Bu ürünlere üretenlere gelirlerinin belli bölümünü içeren bir yaptırım uygulanacağı belirtildi. Bu yaptırım, planlama dışı üretim nedeniyle oluşan zararı telafi etmek amacıyla uygulanacak.

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Üç Aşamalı Destekleme Modeli

Bitkisel üretimde üç aşamalı destekleme modeli uygulanacağı belirtildi. Mazot desteğinin yüzde 50’si ile gübre desteğinin yüzde 25’i ‘Temel Destek’ kapsamında verilecek. Planlama desteği kapsamında ise mazotun yüzde 50’si ile gübrenin yüzde 25’i karşılanacak. Üretimi geliştirme kapsamında ise sertifikalı tohum ve standart fidan kullanımına destek sağlanacak. Buğday örneğiyle açıklandığında, dekara 185 lira olan gübre mazot desteğinin 634 liraya yükseltildiği, bunun 317 lirasının temel destek, 317 lirasının da planlı üretim desteği olacağı açıklandı. Su kısıtı desteği kapsamında ise dekar başına 342 liralık gübre desteği sağlanacak.

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Gıda Fiyatları ve Çiftçi Eylemleri

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İbrahim Yumaklı, gıda ürünleri fiyatlarında arz eksikliğinin etkisinin bulunmadığını söyledi. Üreticinin üzerine düşeni yaptığını ifade eden Yumaklı, fiyatların nakliye, lojistik, fire gibi birçok unsordan etkilendiğinin altını çizdi. Son dönemlerde artan çiftçi eylemleriyle ilgili CHP’ye eleştirilerde bulunan Yumaklı, bu tarz problemlerin ilk defa bu sene yaşanmadığını belirtti. CHP’nin bu alanda yapılan eylemlerin içinde olduğunu aktaran Yumaklı, çözümün sokağa davet ile değil çözüm önerisiyle olacağını ifade etti.

Tarım Desteklerinde Devrim: 13 Stratejik Ürün İçin Yeni Planlama

Çiğ Süt Üreticileri İçin Soruşturma

Bir soru üzerine çiğ süt ile ilgili üreticilerden sütü alırken eksik ödeme yaptığı tespit edilen sanayicilere yönelik soruşturma başlatıldığı bilgisi paylaşıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı yeni destekleme modeli, planlı üretim ve sözleşmeli üretimi teşvik ederek gıda arz güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. 13 stratejik ürün için uygulanacak bu model, tarım sektöründe önemli değişikliklere yol açacak ve üreticiler için yeni fırsatlar yaratacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir