Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülke, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan ham petrole uygulanan varil başına 60 dolarlık tavan fiyatın daha da düşürülmesini istedi.
Tavan Fiyatın Düşürülmesi Talebi
İsveç, Danimarka, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Estonya, AB Komisyonuna G7 ülkeleri tarafından Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatın indirilmesini talep eden bir mektup gönderdi. Mektupta, tavan fiyat uygulamasının Rusya’nın petrol ihracatından elde ettiği gelirleri hedef aldığı vurgulandı.
Mevcut Yaptırımların Etkisinin Artırılması
Petrol tavan fiyatını düşürmenin mevcut yaptırımların etkisini daha da artıracağı belirtildi. Uluslararası petrol piyasasında tedarikin 2022’ye kıyasla daha güvenli olduğu, daha düşük fiyatın arz şoku riskinin düşük seyrettiği kaydedildi. Rusya’nın petrol ticaretini devam ettirmek için düşük bir fiyatı kabul edeceği ifade edildi.
Petrol Tavan Fiyatı Uygulaması
G7 ve AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararları 5 Aralık 2022’de uygulamaya girmişti. Rus petrolünün belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler çeşitli hizmetleri sunamıyor.
Rafineri Petrol Ürünlerine Tavan Fiyat
AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt gibi rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve tavan fiyat uygulaması 5 Şubat 2023’te başladı. Batı ülkeleri, Rusya’ya yüksek ve düşük değerli rafineri ürünleri için iki farklı tavan fiyat uygulamaya başladı. Rus dizeline ve gaz yağına varil başına 100 dolar, daha ucuz ürünlere 45 dolar tavan fiyat getirildi.
6 AB ülkesinin talebi, Rusya’ya yönelik yaptırımların etkinliği ve küresel petrol piyasasındaki dengeler açısından önemli bir gelişme.