2025 yılı Ocak ayına ait enflasyon verileri açıklandı. Merkez Bankası tahminleri ve İstanbul Ticaret Odası verileri karşılaştırıldı.
Merkez Bankası 2025 Tahminlerini Güncelledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ilişkin enflasyon projeksiyonlarını güncelledi. 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi, piyasa katılımcıları için 1,7 puan azalarak yüzde 25,4’e geriledi. Reel sektörün beklentilerinde ise 3,8 puanlık bir düşüş yaşandı ve oran yüzde 43,8 olarak kaydedildi. Hanehalkı beklentileri de 4,3 puan azalarak yüzde 58,8 seviyesine düştü. TCMB, yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 21’e kadar inmesini öngörüyor.
İstanbul’daki Perakende Fiyat Hareketleri
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre, Ocak ayında İstanbul’daki perakende fiyat hareketleri dikkat çekti. İTO İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 5,16 oranında artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yıllık enflasyon yüzde 48,40 olarak gerçekleşti. Bu veriler, İstanbul’daki fiyat hareketlerinin genel trendlerle uyumlu olduğunu ortaya koydu.
Ekonomistlerden Ocak Ayı Beklentileri
Ekonomistler, Ocak ayı için Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 4,35, yıllık bazda ise yüzde 41,16 artış göstereceğini tahmin ediyordu. Açıklanan veriler, ekonomistlerin öngörüleriyle büyük ölçüde paralellik gösterdi. Ancak piyasa beklentileri halen yüksek seviyelerde seyrediyor.
Aralık Ayındaki Düşüş Umut Verdi
Aralık ayına ilişkin TÜFE verileri ise aylık bazda yüzde 1,03 oranında artış göstermişti. Bu oran, son 19 ayın en düşük seviyesiydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 44,38 olarak kaydedildi. Bu düşüş, Ocak ayı verilerinde de benzer bir eğilimin devam edebileceği yönünde umut oluşturmuştu.
2025 Ocak ayı enflasyon verileri, piyasa beklentileriyle büyük ölçüde uyumlu şekilde açıklandı. Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminleri, enflasyonda düşüş eğiliminin süreceğine işaret ediyor.