USD34,27
EURO37,38
JPY0,229700
RUB0,362700
GBP44,83
EURO/USD1,09
BIST8.699,19
GR. ALTIN2.920,21
BTC65.753,13
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. 2024 James Dyson Ödülü: Türkiye’den Çevre Dostu Bir Çözüm

2024 James Dyson Ödülü: Türkiye’den Çevre Dostu Bir Çözüm

2024 James Dyson Ödülü: Türkiye'den Çevre Dostu Bir Çözüm
2024 James Dyson Ödülü: Türkiye'den Çevre Dostu Bir Çözüm
service

Dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel sorunlara çözüm üreten projeler her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. 2024 James Dyson Ödülü Türkiye Ulusal Kazananı olan Algbio, CO2 emisyonları ve atık sularla mücadele ederek sürdürülebilir bir gelecek için umut vadediyor.

Mikroalglerin Gücünden Faydalanan Bir İcat

Algbio, CO2 yakalamak ve atık suyu arıtmak için mikroalgleri kullanıyor. Sistem, biyoreaktörlerde mikroalgleri biyoyakıtlara ve biyoplastiklere dönüştürerek emisyonları azaltıyor, su kalitesini iyileştiriyor ve iklim değişikliğini hafifletiyor. Bu yenilikçi teknoloji, deniz ve hava kirliliği, fosil yakıtlar ve plastik kirliliği gibi sorunlara da çözüm sunmayı hedefliyor.

2024 James Dyson Ödülü: Türkiye'den Çevre Dostu Bir Çözüm

Algbio: Çevre Dostu Bir Çözüm

Algbio’nun mikroalg büyümesini optimize etme odaklı çalışması, 3 ton kapasiteli bir operasyonun kurulmasına yol açtı. Bu operasyonda kanal havuzlarının kullanımı, azot ve fosfor gibi kirleticilerin yüzde 95’ine kadarının etkili bir şekilde giderilmesini sağladı. Mikroalglerden biyoyakıt üretimi ise maliyet etkinliğini ve mevcut motorlarla uyumluluğunu kanıtladı.

2024 James Dyson Ödülü: Türkiye'den Çevre Dostu Bir Çözüm

İlham Kaynağı: Çevresel Sorunlar

Genç mühendisler, tasarımın ilham kaynağının İstanbul gibi büyük şehirlerde gözlemledikleri çevresel sorunlar olduğunu belirtiyor. İstanbul’daki müsilaj sorunu ve yoğun CO2 emisyonlarının, şehrin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistemini tehdit ettiğini vurguluyorlar.

2024 James Dyson Ödülü: Türkiye'den Çevre Dostu Bir Çözüm

5.000 Sterlin’lik Ödül ve Gelecek Planları

Algbio, 2024 James Dyson Ödülü Ulusal Kazananı olarak, projeyi geliştirme ve ticarileştirmede atacağı sonraki adımları desteklemek üzere 5.000 Sterlin’lik ödül kazandı. Genç mühendisler, bu ödülü prototiplerini geliştirmek ve tasarımlarını iyileştirmek için kullanmayı planlıyor.

Algbio’nun Arkasındaki İnsanlar

Algbio, Marmara Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü mezunu Selen Şenal ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü mezunu Ceyda Güneş tarafından tasarlandı. Selen Şenal, James Dyson Ödülü’ne başvurmalarının temel nedeninin, yenilikçi mühendislik çözümleriyle küresel çevre sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtiyor.

Dyson Jüri Üyesinin Görüşü

Dyson jüri temsilci grubunda yer alan Dyson’da Kıdemli Mekatronik Mühendisi Mehmet Akbulut, Algbio projesinin dünya çapında önemli bir sorun olan atık sular ve CO2 emisyonlarına çözüm sunarken aynı zamanda biyoyakıt ve biyoplastik üretimiyle sürdürülebilirliği de hedeflediğini söylüyor.

Algbio, James Dyson Ödülü’nün bir sonraki aşaması olan uluslararası İlk 20 listesine girmek için yarışıyor. 13 Kasım’da açıklanacak uluslararası kazananlar arasında yer almayı hedefleyen Algbio, çevre sorunlarına çözüm sunan yenilikçi projelerle dikkat çekmeye devam ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir