Avrupa Birliği liderleri, savunma konulu zirvede ABD’nin ek gümrük vergisi kararını ve Grönland söylemlerini masaya yatırdı.
AB liderleri transatlantik ilişkilerin önemine dikkat çekti
Avrupa Birliği liderleri, zirvede ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’den sonra AB ülkelerine yönelik ek gümrük vergileri getirme açıklamasını değerlendirdi. Liderler, ABD-AB ilişkilerinin derin köklerine vurgu yaparak yaşanan sorunlarda çözüm arayışının önemine dikkat çekti.
Gümrük vergileri iki taraf için de zarar doğurabilir
AB liderleri, Trump’ın gümrük vergisi kararının her iki ekonomi için de zararlı olacağı konusunda hemfikir oldu. Liderler, bu tür adımların transatlantik ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarılarda bulundu.
Grönland konusu da zirvede gündeme geldi
Donald Trump’ın Grönland’a ilişkin açıklamaları da zirvede ele alındı. AB liderleri, Danimarka’ya tam desteklerini dile getirerek uluslararası hukuk ilkelerine vurgu yaptı.
Savunma stratejisi ve finansman seçenekleri masaya yatırıldı
Zirvenin ikinci bölümünde, Avrupa’nın savunma yetenekleri, finansman seçenekleri ve endüstriyel tabanı güçlendirme konuları tartışıldı. Liderler, AB Komisyonu’nun savunma stratejisine yönelik hazırlayacağı beyaz bültene katkı sundu.
Trump’ın gümrük politikası eleştiriliyor
ABD, Kanada’dan yapılan ithalata yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamış ve Trump, AB için de benzer bir adım atabileceğini açıklamıştı. Bu politikaların ticari ilişkilerde yeni gerilimlere yol açabileceği ifade ediliyor.
Avrupa Birliği liderleri, Trump’ın ek gümrük vergileri ve Grönland’a ilişkin söylemlerini eleştirerek transatlantik ilişkilerin önemini bir kez daha vurguladı. Liderler, sorunlara karşı ortak çözümler üretme çağrısında bulundu.