Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve ekonomi politikalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Çakar, KKM’nin sürecini tamamladığını ve 2025 yılı itibarıyla tamamen sona ereceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonla mücadele, faiz oranları ve bankacılık sektöründeki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Enflasyonla mücadele vurgusu
Alpaslan Çakar, Türkiye’nin en büyük sorununun enflasyon olduğunu ve bu problemi çözmek zorunda olduklarını ifade etti. Enflasyonun öngörülebilirliği azalttığını, yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini ve sosyal sorunlara yol açtığını belirtti. Çakar, düşük gelirli kesimin enflasyondan daha fazla etkilendiğini ve bu durumun gelir dağılımındaki adaletsizliği artırdığını vurguladı.
Kur Korumalı Mevduat süreci sona eriyor
Çakar, KKM’nin 2021’deki ekonomik koşullarda önemli bir görev üstlendiğini ancak artık sürecini tamamladığını söyledi. KKM’nin bankaların toplam mevduatı içerisindeki payının yüzde 26’dan yüzde 5,3’e düştüğünü belirten Çakar, 2025 yılı itibarıyla bu mekanizmanın tamamen sona ereceğini ifade etti.
Faiz oranlarının düşüşü sevindirici bir gelişme
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 45’e çekmesini değerlendiren Çakar, faizlerin düşüş eğilimine girmesinin hem ekonomi hem de bankacılık sektörü için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ayrıca, faizlerin düşüşüyle birlikte iç talebin kontrol altına alındığını ve cari açığın azaldığını belirtti.
Sürdürülebilir cari açık hedefi
Çakar, Orta Vadeli Program’ın (OVP) enflasyonla mücadelede ve bütçe disiplini sağlamada başarılı olduğunu ifade etti. Cari açığın OVP’de öngörülen yüzde 2 oranının altına düştüğünü ve bu süreçte sürdürülebilir cari açık hedefinde önemli yol alındığını dile getirdi.
Bankacılık sektöründeki iyileşmeler
Türk bankacılık sektörünün net faiz marjında 2024’ün ikinci yarısından itibaren pozitif gelişmeler yaşandığını söyleyen Çakar, sektörün sermaye yeterlilik oranlarının ve karlılığının güçlü olduğunu vurguladı. Bankacılık sektörünün, Merkez Bankası’nın aldığı kararlarla tam uyum içinde hareket ettiğini belirtti.
Tarımda finansmana erişim sağlanıyor
Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne verdiği desteği değerlendiren Çakar, bu alanda finansmana erişim noktasında herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Tarımsal kredilerde gençlere ve kadınlara yönelik teşviklerin önemini vurguladı. Ayrıca, modern sulama sistemleri ve yenilenebilir enerji projelerini desteklediklerini ifade etti.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, enflasyonla mücadele, faiz oranlarındaki düşüş ve KKM’nin sona ermesi gibi konularda iyimser mesajlar verdi. Çakar, Orta Vadeli Program’ın olumlu sonuçlar verdiğini ve bankacılık sektörünün bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti. KKM’nin 2025 itibarıyla tamamen sona ereceği ve ekonomideki normalleşme adımlarının devam edeceği vurgulandı.