USD35,94
%0.01
EURO37,44
%0.24
JPY0,235600
%0.0094
RUB0,365700
%2.45
GBP45,02
%0.23
EURO/USD1,04
%0.23
BIST9.781,45
%-0.26
GR. ALTIN3.316,71
%0.92
BTC97.397,75
%-0.37
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deutsche Bank’tan Merkez Bankası’na faiz indirimi ve enflasyon tahmini

Deutsche Bank’tan Merkez Bankası’na faiz indirimi ve enflasyon tahmini

Deutsche Bank, TCMB'nin faiz indirim alanının nisan sonrası daralacağını ve yıl sonu enflasyon tahminini koruduğunu açıkladı.

Deutsche Bank'tan Merkez Bankası'na faiz indirimi ve enflasyon tahmini
Deutsche Bank'tan Merkez Bankası'na faiz indirimi ve enflasyon tahmini

Deutsche Bank ekonomistleri, Türkiye ekonomisi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Yıl sonu tahmini %28 olarak korundu.

Ocak ayı enflasyon verileri beklentileri aştı

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ancak Merkez Bankası’nın projeksiyon aralığına uygun olduğunu belirtti. Yüksek enflasyonun, hizmet sektöründeki fiyat baskıları ve kamu kaynaklı zamlar gibi etkenlerden kaynaklandığını ifade etti.Deutsche Bank'tan Merkez Bankası'na faiz indirimi ve enflasyon tahmini

Yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi

Onay, Deutsche Bank’ın yıl sonu için %28’lik enflasyon tahminini koruduğunu ve piyasa beklentilerine kıyasla daha olumsuz bir duruş sergilediklerini söyledi. Türk lirasının reel değerlenmesi, talepte yavaşlama ve firmaların fiyatlama davranışlarının enflasyon risklerine katkı sağladığını vurguladı.

Faiz indirim sürecinde nisan sonrası daralma bekleniyor

Deutsche Bank, mart ve nisan aylarında toplam 250 baz puanlık faiz indirimi alanı bulunduğunu öngörüyor. Ancak, nisan sonrası dönemde enflasyon baskıları ve azalan getiriler nedeniyle faiz indirimi için alanın sınırlı olacağını ifade ediyor.

Türk lirasında reel değer kaybı olasılığı

Onay, Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyon süreci için kritik olduğunu ve bu süreçte Merkez Bankası’nın dikkatli olması gerektiğini belirtti. kuru geçişkenliğinin yüksek seviyelerde devam ettiğini ve yılın ikinci yarısında TL’de reel değer kaybı olasılığının masada olduğunu söyledi.

Swap düzenlemeleri ve tahvil piyasası beklentileri

Swap kısıtlamalarının Türk lirasındaki oynaklığı kontrol altında tuttuğunu belirten Onay, bu politikanın kısa vadede devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türk tahvillerine olan yabancı yatırımcı ilgisinin sürdüğünü ve orta vadede pozitif bir görünüm sergilendiğini söyledi.

Deutsche Bank, Türkiye ekonomisi ve Merkez Bankası’nın faiz politikaları konusunda kritik öngörülerde bulundu. Yıl sonu enflasyon tahmini %28 olarak korunurken, faiz indirimi alanının nisan sonrası daralacağı ifade edildi. Türk lirasının reel değerlenmesi ve tahvil piyasasına yabancı yatırımcı ilgisi, piyasalarda kilit rol oynayacak unsurlar arasında yer alıyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir