Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışında yeni bir dönemi başlattı. Yetki doğrulaması uygulaması, taşıt ilanlarında güvenliği artırmayı hedefliyor.
Yetki doğrulaması dönemi devrede
Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yetki doğrulama uygulamasını hayata geçirdi. 1 Nisan 2024’e kadar sürecek geçiş döneminin ardından yetki belgesi olmayan işletmeler taşıt ilanı veremeyecek. Bakanlık, bu düzenleme ile kayıt dışı ticari faaliyetleri ve yanıltıcı ilanların neden olduğu fiyat artışlarını önlemeyi amaçlıyor.
26 bin işletmeye yetki belgesi düzenlendi
Bakanlık açıklamasında, 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi verildiği belirtildi. Bu süreçte sektördeki kayıt dışı ticaretin engellenmesi için faaliyetlerin sıkı şekilde takip edildiği vurgulandı.
1 Nisan 2024 sonrası zorunlu hale geliyor
1 Kasım 2023 itibarıyla kimlik doğrulama zorunluluğu uygulanmaya başlandı. Bugün itibarıyla ise yetki doğrulama aşamasına geçildi. Taşıt sahibi, birinci ve ikinci derece yakınları veya yetkilendirilmiş belgeli işletmeler dışında kimse ilan veremeyecek. Taşıt sahipleri, oto galeri işletmelerine yetkilendirme işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.
Sosyal medya ve tüm platformlar denetlenecek
Bakanlık, yalnızca ilan platformlarının değil, sosyal medya dahil tüm elektronik ortamlarda verilen ilanların da yönetmelik hükümlerine uygun şekilde takip edileceğini duyurdu. Bu düzenleme, sahte ve aldatıcı ilanları engellemeyi, spekülatif fiyat artışlarını önlemeyi ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerine son vermeyi hedefliyor.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışında güvenli bir ticaret ortamı oluşturmayı amaçlayan düzenlemelerle sektörde şeffaflığı artırmayı hedefliyor. 1 Nisan 2024 sonrası yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan verme imkanı bulunmayacak.