USD35,94
%0.01
EURO37,44
%0.24
JPY0,235600
%0.0094
RUB0,365700
%2.45
GBP45,02
%0.23
EURO/USD1,04
%0.23
BIST9.781,45
%-0.26
GR. ALTIN3.316,71
%0.92
BTC97.397,75
%-0.37
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İkinci el araç satışında yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi

İkinci el araç satışında yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışları için yetki doğrulaması uygulamasını başlattı. Yeni düzenleme 1 Nisan'da zorunlu olacak.

İkinci el araç satışında yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi
İkinci el araç satışında yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi

Bakanlığı, ikinci el araç satışlarında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Yetki doğrulaması uygulaması ile sektördeki kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi devrede

Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile ikinci el araç satışlarında yetki doğrulaması sürecini başlattı. 1 Nisan 2024 itibarıyla yetki belgesi olmayan oto galeri işletmeleri, elektronik platformlarda ilan veremeyecek. Bu adım, sahte ve aldatıcı ilanların önlenmesi ve sektörün kayıt altına alınması amacıyla atıldı.İkinci el araç satışında yetki doğrulaması zorunlu hale getirildi

Yetki belgesi olmayanlar ilan veremeyecek

Yeni düzenleme kapsamında, yalnızca araç sahibi, birinci ve ikinci derece akrabalar ya da taşıt sahibinin yetkilendirdiği belgeli işletmeler ilan verebilecek. Bakanlık, 1 Kasım 2023’te kimlik doğrulaması zorunluluğunu başlatırken, bugün itibarıyla yetki doğrulaması aşamasına geçildi. 1 Nisan 2024’ten sonra yetki belgesi olmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak.

e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapılabilecek

Araç sahipleri, oto galeri işletmelerini e-Devlet üzerinden yetkilendirebilecek. Geçiş sürecinde, 1 Nisan’a kadar yetki doğrulaması tamamlanmadan da ilan verilebilecek. Ancak bu tarihten sonra yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan verme yetkisi kaldırılacak.

Sosyal medya platformları da denetim altında

Bakanlık, düzenlemenin yalnızca ilan platformlarıyla sınırlı olmadığını belirtti. Sosyal medya dahil tüm elektronik ortamda verilen ilanlar yönetmelik hükümlerine uygun şekilde denetlenecek. Amaç, sahte ve aldatıcı ilanları engelleyerek spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerini sona erdirmek.

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı yetki doğrulaması uygulaması, ikinci el sektöründe kayıt dışı ticaretin önlenmesi adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. 1 Nisan 2024’e kadar sürecek geçiş dönemiyle birlikte sektörün daha şeffaf ve düzenli bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir