Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, aylık fiyat artışında kira ve sağlık hizmetlerinin öne çıktığı belirtildi.
Ocak ayı enflasyonu yüzde 5,03 olarak gerçekleşti
Rapora göre, tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 5,03 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise 2,26 puan düşüşle yüzde 42,12 seviyesine geriledi. Enerji fiyatlarındaki görece yatay seyir devam ederken, diğer ana gruplarda yıllık enflasyon azaldı.
Kira ve sağlık hizmetleri fiyat artışında etkili oldu
Hizmetler sektöründe fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı belirtildi. Kira ve sağlık hizmetleri, fiyat artışında belirgin bir rol oynadı. Sağlık hizmetlerindeki artışta, SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği’nin (SUT) muayene katılım payı düzenlemelerinin etkisi hissedildi. Bu düzenleme, ocak ayı tüketici fiyat artışına 0,56 puanlık bir katkı sağladı.
Gıda fiyatlarında ekmek ve tahıllar öne çıktı
Gıda grubu fiyatları ocak ayında yüzde 3,86 arttı. İşlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar en fazla fiyat artışı görülen kalemler oldu. İşlenmemiş gıdada ise taze meyve ve sebze fiyatları yükselişe geçti.
Enerji fiyatlarında artış devam etti
Enerji grubu fiyatları ocak ayında yüzde 6,10 oranında arttı. Şebeke suyu tarifelerindeki yükseliş ve küresel enerji fiyatlarındaki artış bu yükselişi tetikledi. Ayrıca, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında da artışlar kaydedildi.
Hizmet grubunda yıllık enflasyon geriledi
Hizmet grubu fiyatları ocak ayında yüzde 10,26 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu 2,78 puanlık düşüşle yüzde 62,95 seviyesine geriledi. Ancak haberleşme ve diğer hizmetlerde yıllık enflasyon artış eğilimindeydi.
Üretici fiyatlarındaki artış eğilimi kesintiye uğradı
Yurt içi üretici fiyat endeksi ocak ayında yüzde 3,06 arttı. Yıllık üretici enflasyonu ise 1,32 puan düşüşle yüzde 27,20 seviyesine geriledi. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarındaki fiyat artışları ise dikkat çekti.
TÜİK’in tüketim sepeti güncellemeleri etkili oldu
TÜİK, tüketim sepeti ve ağırlık yapısını güncelledi. Hizmet grubunun ağırlığı kira ve diğer hizmetler öncülüğünde 3,11 puan arttı. Bu değişim, ocak ayı enflasyonuna yaklaşık 0,3 puan artırıcı etki yaptı.
Ocak ayı enflasyonu, tüketici fiyatlarında kira ve sağlık hizmetlerindeki yüksek artışların etkisiyle yüzde 5,03 oranında gerçekleşti. Raporda, düzenlemelerin şubat ayı enflasyonuna da etkilerinin olabileceği vurgulandı.