Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2024 yılı Aralık ayına dair bireysel kredi ve kredi kartı borçlarına ilişkin çarpıcı veriler açıkladı. Bu dönemde yasal takibe düşen kişi sayısındaki artış, ekonomik zorlukların boyutlarını gözler önüne seriyor.
Bireysel kredi borçlarında artış dikkat çekiyor
2024 yılı Ocak-Aralık döneminde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 1.182 bin olarak kaydedildi. Bu veriler, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, ekonomik sıkıntıların bireyler üzerindeki etkisinin giderek arttığını gösteriyor.
Kredi kartı borçlarında da benzer tablo
Aynı dönemde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 1.376 bin oldu. Bu rakamlar, finansal yüklerin bireylerin yaşamındaki etkisini daha da belirgin hale getiriyor.
Toplamda yüzde 41’lik artış
2024 yılı Ocak-Aralık döneminde bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borçlarından dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 41 artarak 1.860 bin kişiye ulaştı. Bu durum, borçlanma oranlarının ve ödeme zorluklarının ciddiyeti hakkında önemli bir gösterge sunuyor.
Tasfiye olunacak alacaklar hızla yükseldi
Risk Merkezi verilerine göre, Aralık 2024 itibarıyla bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 167’lik artışla 131 milyar TL’ye yükseldi. Bu artış, finansal risklerin boyutunu daha da net bir şekilde ortaya koyuyor.
2024 yılı verileri, bireylerin ekonomik zorluklarla mücadele ederken artan borç yükleriyle başa çıkmakta zorlandığını gösteriyor. Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yasal takibe düşme oranlarındaki bu artış, finansal sistem üzerindeki baskıyı da artırıyor.