Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye Varlık Fonu’nun teknoloji yatırımları ve ülkenin yatırım performansı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye, doğrudan yatırımlarda 270 milyar dolar sınırını aştı
Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin Ocak-Kasım 2024 döneminde 9,6 milyar dolar yatırım çektiğini ve toplam doğrudan yatırım miktarının 270 milyar doları geçtiğini belirtti. Son 20 yılda uluslararası sermayeli şirket sayısının 5 binden 80 binin üzerine çıktığını ifade eden Dağlıoğlu, bu yatırımların istihdam ve ihracata sunduğu katkılara değindi.
Uluslararası şirketlerin ekonomiye katkısı büyüyor
Dağlıoğlu, uluslararası şirketlerin Türkiye özel sektör istihdamının %9’unu sağladığını ve toplam ihracatın %30’unu gerçekleştirdiğini açıkladı. Ayrıca, Ar-Ge harcamalarının %30’unun yabancı sermayeli şirketler tarafından karşılandığını vurgulayarak yabancı yatırımların önemine dikkat çekti.
Erken aşama teknoloji yatırımları hızla artıyor
Pandemi öncesinde yıllık yaklaşık 100 milyon dolar olan erken aşama teknoloji yatırımlarının bugün milyar dolar seviyesine ulaştığını söyleyen Dağlıoğlu, bu alanda büyük bir dönüşüm yaşandığını belirtti. Türkiye Varlık Fonu’nun, erken aşama teknoloji fonlarına yatırım yaparak sektörün büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
2024’te teknoloji yatırımlarına 50 milyon dolardan fazla kaynak ayrıldı
Dağlıoğlu, Türkiye Varlık Fonu’nun yalnızca 2024 yılı içinde teknoloji yatırımları için 50 milyon dolardan fazla kaynak ayırdığını açıkladı. Ayrıca, küresel ölçekte faaliyet gösteren büyük fonların Türkiye’deki yatırımlarını artırmaları için teşvik edici bir rol oynadıklarını dile getirdi.
Türkiye Varlık Fonu’nun teknoloji odaklı yatırımları, sektördeki dönüşümü hızlandırırken uluslararası yatırımcılar için de cazip bir ortam oluşturuyor. Bu adımlar, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve teknoloji alanındaki küresel konumuna katkı sağlamayı hedefliyor.