USD35,97
%0.22
EURO37,18
%-0.56
JPY0,239300
%0.0017
RUB0,371100
%-0.04
GBP44,69
%-0.07
EURO/USD1,03
%-0.59
BIST9.951,65
%1.11
GR. ALTIN3.308,25
%0.36
BTC96.343,30
%-0.17
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası altın alımına devam edecek mi? Döviz kurunda yeni bir atak bekleniyor mu?

Merkez Bankası altın alımına devam edecek mi? Döviz kurunda yeni bir atak bekleniyor mu?

TCMB Başkanı Fatih Karahan, merak edilen konulara dair açıklamalarda bulundu. Rezervler, enflasyon hedefleri ve politika kararları değerlendirildi.

Merkez Bankası altın alımına devam edecek mi? Döviz kurunda yeni bir atak bekleniyor mu?
Merkez Bankası altın alımına devam edecek mi? Döviz kurunda yeni bir atak bekleniyor mu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası () Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk raporu sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. Sunumun ardından gazetecilerin yönelttiği sorularla rezerv birikiminden piyasasına kadar birçok konuda merak edilen detaylara açıklık getirdi.

Faiz indirimi toplantılarda pas geçilir mi?

Merkez Bankası, para politikası kararlarında veri odaklı bir yaklaşım sergilediklerini belirtti. Başkan Karahan, faiz indirimi için belli bir alan olduğunu ancak ihtiyatlı olunması gerektiğini vurguladı. Kararların talep dengesi ve fiyatlama davranışlarındaki değişimlere göre şekillendiğini ifade etti.Merkez Bankası altın alımına devam edecek mi? Döviz kurunda yeni bir atak bekleniyor mu?

Para politikasında enflasyon vurgusundaki değişiklik neden yapıldı?

TCMB, para politikası iletişiminde aylık eğilimlere değil, genel eğilime vurgu yapmayı tercih ettiğini açıkladı. Aylık enflasyon değerlendirmelerindeki değişikliklerin, piyasa beklentilerini yanlış yönlendirebileceği gerekçesiyle bu yaklaşımı benimsedikleri belirtildi.

Stopaj artışı dolarizasyonu artırır mı?

Stopaj artışının bankacılığın fonlama maliyetini etkileyen bir unsur olmadığı ifade edildi. Merkez Bankası, bu düzenlemenin dolarizasyona dönüşü tetikleyeceğini düşünmediğini belirtti. Bankaların TL’ye geçiş yönünde hareket ettiğine dikkat çekildi.

Beklenen ve gerçekleşen enflasyondaki fark nasıl açıklanıyor?

Enflasyon düşüşünün manşet rakamlara gecikmeli yansımasının normal olduğu ifade edildi. Ancak enflasyondaki düşüşün devam etmesi, beklentilere olumlu yansıyacağına dair güvence verildi. Piyasa katılımcılarının ve hane halkının gerçekleşen enflasyona duyarlı olduğu vurgulandı.

ABD’deki gelişmeler ve Trump etkisi nasıl değerlendiriliyor?

ABD’deki korumacı politikaların gelişmekte olan ülkelere sermaye akışlarını etkileyebileceği belirtildi. İlk Trump dönemindeki politikalarının Türkiye’nin bazı pazarlarda avantaj sağladığını gösterdiği ifade edildi. Ancak belirsizliklerin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Merkez Bankası almayı sürdürecek mi?

Rezerv politikası çerçevesinde TCMB’nin altın rezervlerini artırmaya devam ettiği açıklandı. Altın rezervlerinin ocak itibarıyla 765 ton seviyesinde olduğu belirtildi. Ancak rezerv birikiminin geçen yıla göre daha yavaş ilerleyeceği ifade edildi.

Rezervlerde hedef var mı? Döviz kurunda atak bekleniyor mu?

Merkez Bankası, rezervlerin iyileşmesinde yurt içi yerleşiklerin TL’ye olan güveninin belirleyici olduğunu belirtti. Yurt dışı yerleşiklerin tahvillere ilgisinin arttığı da ifade edildi. Döviz piyasasında sağlıklı bir görünüm beklendiği açıklandı.

TCMB, rezerv birikimi, enflasyon hedefleri ve döviz piyasasına yönelik politikalarında ihtiyatlı bir yaklaşım sergiliyor. Başkan Fatih Karahan, gerek iç gerekse dış gelişmelerin yakından takip edildiğini vurguladı. Piyasaların istikrarı ve enflasyonun düşüş trendinin korunması öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir