Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Ocak ayında yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) sağladı. Yıllık değerlendirmede ise en çok kazandıran yatırım aracı külçe altın oldu.
Ocak ayında en yüksek reel getiri DİBS’de gerçekleşti
TÜİK’in Ocak ayı finansal yatırım araçlarının getirilerine ilişkin yayımladığı bülten, yatırımcılar için dikkat çekici veriler sundu. Aylık bazda en yüksek reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,21 oranlarıyla Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) gerçekleşti.
Diğer yatırım araçlarının performansı olumsuz
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 0,35 oranında reel getiri sağlarken; külçe altın yüzde 0,14, Amerikan Doları yüzde 1,47, BIST 100 endeksi yüzde 2,43 ve Euro yüzde 2,57 oranlarında kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yüzde 1,53, külçe altın yüzde 2,01, Amerikan Doları yüzde 3,31, BIST 100 endeksi yüzde 4,26 ve Euro yüzde 4,40 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Üç aylık değerlendirmede en yüksek getiri BIST 100 endeksinde
Üç aylık değerlendirmede BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,26, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,98 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,44, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,22 oranlarında en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık dönemde külçe altın öne çıktı
Altı aylık verilere göre külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,45, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,83 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,63, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 22,10 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede külçe altın yatırımcısını sevindirdi
Yıllık bazda en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,76, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,19 oranlarında yatırımcısına kazanç sağladı. Aynı dönemde mevduat faizi (brüt) ve DİBS yatırımcısına sınırlı kazanç sağlarken, BIST 100 endeksi, Amerikan Doları ve Euro yatırımcısına zarar ettirdi.
Ocak ayında Devlet İç Borçlanma Senetleri yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sunarken, yıllık bazda külçe altın dikkat çekti. Uzun vadeli değerlendirmelerde ise farklı yatırım araçlarının performansı yatırımcıların tercihlerini şekillendirdi.