USD35,97
%0.22
EURO37,18
%-0.56
JPY0,239300
%0.0017
RUB0,371100
%-0.04
GBP44,69
%-0.07
EURO/USD1,03
%-0.59
BIST9.951,65
%1.11
GR. ALTIN3.308,25
%0.36
BTC96.343,30
%-0.17
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası, yastık altındaki altın birikimlerini ve hanehalkı varlıklarını açıkladı

Merkez Bankası, yastık altındaki altın birikimlerini ve hanehalkı varlıklarını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hanehalkının yastık altındaki servetine ilişkin dikkat çeken veriler paylaştı.

Merkez Bankası, yastık altındaki altın birikimlerini ve hanehalkı varlıklarını açıkladı
Merkez Bankası, yastık altındaki altın birikimlerini ve hanehalkı varlıklarını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (), yayımladığı raporunda hanehalkının finansal ve fiziki varlıklarına dair çarpıcı bilgiler sundu. Raporda, yastık altındaki birikimlerinin tahmini değerleri de açıklandı.

Hanehalkının varlık dağılımı dikkat çekti

TCMB’nin yayımladığı raporda, Türkiye’deki hanehalkının finansal varlıkları ve yükümlülüklerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya oranının düşük olduğu belirtildi. Bunun başlıca sebebi, hanehalkının finansal olmayan varlıklara, özellikle fiziki altın ve konuta yönelimi olarak gösterildi.Merkez Bankası, yastık altındaki altın birikimlerini ve hanehalkı varlıklarını açıkladı

Yastık altındaki altın serveti hesaplandı

Rapora göre, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde hanehalkının yastık altındaki altın birikimlerinin tahmini değeri 311 milyar olarak hesaplandı. Bu hesaplama, Türkiye’nin altın stoku verilerinden yola çıkılarak yapıldı ve ithalat, ihracat ile üretim verilerini içeriyor.

Kiradaki konutlar ve fiziki altınlar öne çıkıyor

Hanehalkının varlıkları arasında en yüksek değere sahip olan kalemler, kiradaki konutlar ve fiziki altın birikimleri oldu. 2021-2024 yılları arasında kur ve fiyat hareketleri nedeniyle bu varlıkların değerinde belirgin artış yaşandı.

Varlık değerlemesi dezenflasyona etkili olabilir

Raporda, varlık değerleme etkisinin 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla azalma eğilimi gösterdiği ifade edildi. Bu eğilimin devam etmesinin, para politikasının etkinliğini artırarak dezenflasyon sürecini hızlandırabileceği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporu, hanehalkının varlık yapısının finansal sistem ve üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Özellikle yastık altındaki altın birikimleri ve konut yatırımları, ekonominin dinamiklerini anlamak için önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir