USD34,11
EURO38,11
JPY0,237800
RUB0,367500
GBP45,35
EURO/USD1,12
BIST9.967,47
GR. ALTIN2.860,77
BTC63.651,85
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. 10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler

10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler

10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler
10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler
service

Bu hafta küresel ekonomide önemli gelişmeler yaşanacak ve piyasalar 10 kritik göstergeyi yakından takip edecek. Bunlar arasında Euro Bölgesi sanayi üretimi, Michigan tüketici güven endeksi ve ABD ithal fiyatlar öne çıkıyor. Türkiye’de ise TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi, yatırımcıların dikkatini çekecek.

ABD Hazine Bakanlığı, 2024 mali yılı için büyük bütçe açığı açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, 2024 mali yılının bitmesine bir aydan az bir süre kala, yıllık federal bütçe açığının Ağustos ayında 1,9 trilyon dolara yaklaştığını bildirdi. Bu rakam, ABD ekonomisinin hala zorlu bir dönemden geçtiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler

Fitch, Fed’in faiz indirimlerinin ılımlı olacağını öngörüyor.

Fitch, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayındaki politika toplantısında faizleri düşürmeye başladığında gevşeme döngüsünün tarihsel standartlara göre “ılımlı” olacağını söyledi. Analistler, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faizleri ne kadar süre daha yüksek tutacağını yakından izliyor.

10 Ekonomik Gösterge Bu Hafta Piyasaları Sallayabilir: İzlenecek Önemli Veriler

ABD Hane Halkı Serveti Rekor Seviyeye Ulaştı.

Fed’in açıkladığı verilere göre, ABD’de hane halkı serveti geçtiğimiz çeyrekte 163.8 trilyon dolara yükselerek yeni bir rekora imza attı. Bu artışın, hisse senedi piyasalarındaki yükseliş ve gayrimenkul değerlerindeki artışla ilişkili olduğu belirtiliyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı merakla bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) önümüzdeki hafta bir faiz indirimine gitmesi pek olası görünmüyor. Ancak yatırımcılar, BoE’nin Eylül toplantısında gelecekteki faiz hamlelerine ilişkin ipuçları ve tahvil satışlarının hızına ilişkin kararını yakından takip edecek.

Eski Fed Başkanı, faiz indirimi için güçlü gerekçe olduğunu söylüyor.

New York Fed eski Başkanı Bill Dudley, Fed’de 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklemek için güçlü bir gerekçe olduğunu söyledi. Dudley, ABD ekonomisinde yavaşlama belirtilerinin görüldüğünü ve Fed’in bu gelişmelere karşı önlem alması gerektiğini savunuyor.

Petrol Ofisi, BP Türkiye’yi devraldı.

Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, Petrol Ofisi’nin BP Türkiye ve iştiraklerini devralmasına onay verdiğini duyurdu. Bu satın alma, Türkiye enerji sektöründe önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Turkcell, güçlü ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.

Turkcell GM Koç, “Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında 34,9 milyar TL gelire, 14,9 milyar TL FAVÖK1 ile %42,6 FAVÖK marjına ulaştık. Net kârımız ise düşük kur farkı giderleri ve etkin risk yönetiminin katkısıyla 2,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yine bu çeyrekte abone bazımızı 346 bin artırarak, toplam 43,2 milyon aboneye ulaştık. Techfin stratejik odak alanımızın güçlü finansal performansı grubumuzu desteklemeye devam etti.” dedi.

VBTS kapsamında ETILR.E ve PSDTC.E paylarının işlem sınırlaması.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ETILR.E ve PSDTC.E payları, 13/09/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 11/10/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek.

Forte Bilgi İletişim, ROKETSAN ile sözleşme imzaladı.

Forte Bilgi İletişim, RSTEK ROKETSAN ile %100 bağlı ortaklığı ELD Bilişim arasında 314 bin dolarlık bir sözleşme imzalandığını bildirdi. Bu sözleşme, iki şirket arasındaki işbirliğinin güçlenmesinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kocaer Enerji’nin sermaye artırımı tescil edildi.

Kocaer Enerji’nin sermaye artırım işlemi tescil edildi. Bu işlem, şirketin büyüme planlarını finanse etmesini sağlayacak.

Turk İlaç, Ozon ile anlaşma imzaladı.

Turk İlaç, Ozon Sağlık Ürünleri ile Ozon terapisinde kullanılan 250 ml mikro gözenekli vakumlu sitratlı şişe ürününün üretimi için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, iki şirket arasındaki işbirliğinin sağlık sektörüne katkı sağlamasını hedefliyor.

ICU Girişim, Netsafe Teknolojik’in Mars Finansal Yatırımlar ile anlaşmasını duyurdu.

ICU Girişim, bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik’in, Mars Finansal Yatırımlar ile 1 milyon euroya kadar paya dönüstürülebilir borç sözlesmesi imzalama kararı aldı. Bu anlaşma, Netsafe Teknolojik’in büyüme planlarına destek verecek.

Anadolu Hayat Emeklilik’in brüt prim üretimi arttı.

Anadolu Hayat Emeklilik’in yılın ilk 8 ayında brüt prim üretimi 7,45 milyar TL oldu. Bu artış, şirketin emeklilik sektöründeki güçlü konumunu gösteriyor.

Bayrak EBT Taban Yönetim Kurulu Başkanı istifa etti.

Bayrak EBT Taban Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Naz görevinden istifa etti. İstifa nedeni henüz açıklanmadı.

Gelecek Varlık, Türkiye İş Bankası ile ihaleyi tamamladı.

Gelecek Varlık, Türkiye İş Bankası’nın 1 bireysel portföyü alacaklarıyla ilgili ihaleye konu devir ve temlik işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. Bu işlem, Gelecek Varlık’ın portföyünü çeşitlendirmesini sağlayacak.

Türkiye’de Önemli Ekonomik Veriler Açıklanacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı için kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak (10.00). Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Piyasa Katılımcıları Anketi” sonuçlarını duyuracak (10.00). TÜİK ve TCMB, 2023 yılı “Sektör Bilançoları” raporunu yayımlayacak (10.00).

Küresel Ekonomide Dikkat Çeken Veriler

Japonya’nın Temmuz ayına ilişkin final sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak (07.30). Euro Bölgesi’nin Temmuz ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek (12.00). Rusya Merkez Bankası (CBR), faiz kararını açıklayacak. Toplantının ardından Başkan Elvira Nabiullina, basın toplantısı düzenleyecek. (13.30, 15.00). ABD’den gelecek Ağustos ayının ithal ve ihraç fiyatları verileri takip edilecek (15.30). Kanada’da Temmuz ayı toptan satışlar ve stoklar ile ikinci çeyrek dönemin kapasite kullanım oranı verileri yayımlanacak (15.30). ABD’nin en önemli bölgesel endekslerinden Michigan tüketici güven endeksi öncü rakamları açıklanacak (17.00). Haftanın son verisi Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kule sayıları olacak (20.00).

AB Ekonomik ve Mali İşler Bakanları Toplantısı

Avrupa Birliği (AB) Ekonomik ve Mali İşler Bakanlarının Gayri Resmi Toplantısı Macaristan’da gerçekleştirilecek. Toplantıda, AB ekonomisi ve mali politikaları ele alınacak.

Bu hafta, küresel ekonomide önemli gelişmeler yaşanacak ve 10 kritik gösterge, piyasaları yönlendirecek. Yatırımcılar, bu göstergelerin sonuçlarını yakından takip ederek portföylerini buna göre şekillendirecekler. Bu hafta, özellikle Euro Bölgesi sanayi üretimi, Michigan tüketici güven endeksi ve ABD ithal fiyatlar gibi veriler, piyasalar için önemli ipuçları sağlayacak. Türkiye’de ise TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi, yerli yatırımcıların dikkatini çekecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir