USD34,54
%0.18
EURO36,01
%-0.62
JPY0,223600
%-0.0018
RUB0,331200
%-2.73
GBP43,35
%-0.52
EURO/USD1,04
%-0.62
BIST9.549,89
%1.94
GR. ALTIN3.005,89
%1.48
BTC98.582,70
%-0.31
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Edirne’ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?

Edirne’ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?

Edirne'ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?
Edirne'ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?
service

Ülkemizin çeltik ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Edirne’ye, tarım sektörüne katkı sağlayacak üç yeni pirinç çeşidi kazandırıldı. Edirne’deki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün düzenlediği Tarla Günü etkinliğinde, ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ isimleri verilen bu yeni pirinç çeşitleri tanıtılarak, sembolik bir hasat gerçekleştirildi.

Edirne, Çeltik Üretiminin Merkezi

Edirne Valisi Yunus Sezer, yaptığı konuşmada Edirne’nin planlı tarımsal üretimde öncü bir il olacağını vurguladı. Türkiye’deki çeltik üretiminin %40’ından fazlasının Edirne’de gerçekleştiğini belirten Vali Sezer, kentin bu alanda lokomotif bir şehir olduğunu ve bilinçli tarımın yapıldığını ifade etti. Çiftçilerin yeniliğe açık olmaları ve dayanışma içinde olmaları tarım geleceği için ümit verici bir tablo çizdiğini belirtti.

Edirne'ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?

Yeni Pirinç Çeşitleri: Verimlilik ve Dayanıklılık

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Enstitü tarafından bugüne kadar 204 çeşit ürün geliştirildiğini ve bunların başında çeltik, ayçiçeği ve buğdayın geldiğini söyledi. Enstitü tarafından geliştirilen ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ çeşitlerinin yüksek verimliliği ve hastalıklara karşı direnciyle öne çıktığını vurguladı.

Edirne'ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?

Sulama Sistemleri Geliştiriliyor

Vali Sezer, Edirne’de toplam arazinin %50’sine yakınının sulanabildiğini ve küçük sulama sistemlerinin hızlı bir şekilde hayata geçirildiğini belirtti. Bu yıl 20’ye yakın sulama sistemi ihalesinin yapıldığını ve tamamlandığını ifade etti. Çömlek Köyü Barajı projesinin Trakya Bölgesi için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Vali Sezer, bu proje ile sulama projelerindeki aksaklıkların giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Edirne'ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Çeltik Üretiminde Devrim mi?

Edirne’ye 3 Yeni Pirinç Çeşidi: Geleceğe Yatırım

Edirne, Meriç sulama sistemlerinin tamamlanmasıyla birlikte önümüzdeki yıl 7 bin 800 hektar alanın kapalı sulama sisteminden faydalanabilecek. Bu gelişmeler, Edirne’nin çeltik üretimindeki öncü rolünü daha da güçlendirecek ve bölgedeki tarım sektörünü olumlu yönde etkileyecektir.

Edirne’ye kazandırılan yeni pirinç çeşitleri, bölgedeki tarımsal üretimi ve çiftçilerin gelirlerini artırmayı hedefliyor. ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ gibi yeni çeşitler, ülkemizin çeltik üretiminde önemli bir rol oynayacak ve sürdürülebilir bir tarım geleceği için umut vadediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir