USD34,25
EURO37,09
JPY0,226300
RUB0,353500
GBP44,54
EURO/USD1,08
BIST8.869,43
GR. ALTIN3.015,30
BTC66.974,31
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Enflasyonu 3,5 Yıldır En Düşük Seviyede: Küresel Piyasalar Hareketli Haftayı Geride Bıraktı

ABD Enflasyonu 3,5 Yıldır En Düşük Seviyede: Küresel Piyasalar Hareketli Haftayı Geride Bıraktı

ABD Enflasyonu 3,5 Yıldır En Düşük Seviyede: Küresel Piyasalar Hareketli Haftayı Geride Bıraktı
ABD Enflasyonu 3,5 Yıldır En Düşük Seviyede: Küresel Piyasalar Hareketli Haftayı Geride Bıraktı
service

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD ekonomik verilerinin Fed beklentileri üzerindeki etkisinden kaynaklanan hareketlilikle karşı karşıya kaldı. ABD’de enflasyonun düşüşü, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ve ABD başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleştirilen ilk televizyon münazarası, piyasaların odak noktası oldu.

ABD’DE YILLIK ENFLASYON 3,5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos ayında yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 2,5 arttı. Bu artış, yıllık enflasyonun 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

ABD Enflasyonu 3,5 Yıldır En Düşük Seviyede: Küresel Piyasalar Hareketli Haftayı Geride Bıraktı

AVRUPA’DA YILIN İKİNCİ GEVŞEME ADIMI

Avrupa Merkez Bankası (AMB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde indirim kararı aldı. Banka enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme beklentilerini aşağı çekti. AMB Başkanı Christine Lagarde, büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu söyledi.

ALTINDAN ÜST ÜSTE REKOR

Altın fiyatları, beklenen Fed faiz indirimi öncesinde üst üste rekor seviyelere ulaştı. Gram altın da rekor seviyeleri test etti.

ABD’DE İLK TV DÜELLOSUNUN GALİBİ HARRİS

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak 60. başkanlık seçimlerinde yarışacak Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump, canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşmak için karşı karşıya geldi. Harris, münazarada Trump’a baskın geldi. CNN anketine göre izleyicilerin yüzde 63’ü münazarayı Harris’in kazandığı görüşünde. Bahis platformları da Harris’in seçimi kazanma ihtimalinin arttığını gösteriyor.

PETROLDE TALEP BÜYÜMESİ SALGINDAN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Uluslararası Enerji Ajansı, Çin ekonomisinin soğumasıyla küresel petrol talebinin ‘keskin bir şekilde yavaşladığını’ belirtti. Yılın ilk yarısında günlük ortalama 800 bin olan talep, 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

BORSA DOLAR BAZINDA AYI PİYASASINA GİRDİ

BIST 100 endeksi, TL bazında 200 günlük ortalamanın altını test ederken, dolar bazında da ayı piyasasına girdi. BIST 100 endeksi, Mayıs ayında dolar bazında 344 doları görmüştü. Haftanın dördüncü işlem günü itibariyle dolar bazında gün içinde 275 dolar seviyesi görüldü. Bu düşüş, Mayıs zirvesinden bu yana yüzde 20’ye ulaştı.

CARİ DENGEDE ÜST ÜSTE İKİNCİ AYLIK FAZLA

Cari denge, Haziran ayının ardından Temmuz ayında da fazla verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari fazla 566 milyon dolar oldu. Veriler, Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini gösterdi.

Küresel piyasalar, ABD’de enflasyonun 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ve ABD başkanlık seçimleri öncesinde yapılan ilk televizyon münazarası gibi önemli gelişmelerle hareketli bir hafta geçirdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir