USD34,24
EURO37,07
JPY0,226300
RUB0,353600
GBP44,52
EURO/USD1,08
BIST8.889,01
GR. ALTIN3.013,41
BTC67.163,60
  1. Haberler
  2. Kripto Para
  3. Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?

Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?

Ethereum geliştiricileri, ağın verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini artırması beklenen Pectra yükseltmesini iki aşamaya bölmeyi değerlendiriyor. İlk aşama, 2025'in başlarında yayınlanabilir.

Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?
Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?
service

Ethereum geliştiricileri, ağın verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini artırması beklenen Pectra yükseltmesini iki aşamaya bölmeyi düşünüyor. Pectra yükseltmesinin ikiye bölünmesi, Ethereum ağının daha hızlı gelişmesini sağlayabilir, ancak aynı zamanda uzun vadeli hedeflerin etkilenmesine de yol açabilir.

Geliştiriciler Erken Teslimatı Hedefliyor

12 Eylül’deki Ethereum yürütme katmanı toplantısında bir geliştirici, yükseltmenin bölünmesi durumunda ilk kısmın mümkün olduğunca çabuk, ideal olarak gelecek yılın başlarında yayınlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bir başka geliştirici ise, “Bölünmüş bir Pectra için Şubat ayı gerçekçi görünüyor,” diye ifade etti. Geliştirici Danno Ferrin, “Çatallanmanın bölünmesi ancak ilk çeyrekte teslimat düşünülüyorsa mantıklı,” diye ekledi.Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?

Yükseltmenin Bölünmesi Daha Az Risk Taşıyor

Yükseltmeyi ikiye bölmenin daha güvenli bir seçenek olabileceği önerildi, çünkü daha küçük çatalların genellikle daha az risk taşıdığı düşünülüyor. Pectra yükseltmesi, iki ayrı yükseltmeyi birleştiriyor: Prague ve Electra. Prague yükseltmesi ağın yürütme katmanındaki değişikliklere odaklanırken, Electra yükseltmesi ise mutabakat katmanını etkiliyor. Galaxy kripto araştırmacısı Christine Kim, “Mevcut Pectra çatallanmasının karmaşıklığı ve yükseltmeye daha fazlasını ekleme isteği nedeniyle bölünme olasılığı yüksek,” diye düşünüyor. “Geliştiriciler yükseltmeyi iki sert çatala bölerse, Pectra yükseltmesinin kapsamı dramatik bir şekilde değişebilir,” diye ekledi Kim.Ethereum Pectra Yükseltmesi İki Aşamaya Bölünüyor: Ağa Daha Hızlı Gelişim Mi Gelecek?

Pectra Yükseltmesi

Geliştiriciler, bu konuda nihai kararı 19 Eylül’deki bir sonraki Ethereum Tüm Çekirdek Geliştiricileri (ACD) çağrısında verecekler. Kim, daha önce 7 Haziran’da Pectra yükseltmesinin Ethereum tarihindeki en büyük yükseltme olma yolunda şekillendiğini belirtmişti. Ethereum eğitmeni Sassal da benzer bir görüş paylaştı: “Pectra, Ethereum’un bir sonraki ağ yükseltmesi, Ethereum tarihindeki en büyük yükseltme olma yolunda,” diye 254.500 X takipçisine söyledi. Nisan 2024’te Cointelegraph, Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 3074’ün bir sonraki güncellemede dahil edilmek üzere onaylandığını bildirdi. Bu öneri, normal kripto cüzdanlarının akıllı kontratlar gibi çalışmasına izin veriyor. EIP-3074’ün işlevlerinden biri, standart harici hesaplara (EOA) — MetaMask gibi sıradan cüzdanlara — akıllı kontrat yetenekleri sağlamaktır. Bu, kullanıcıların sadece bir kez imza atması gereken işlem paketleme ve bir cüzdanın başka bir cüzdan tarafından kullanılmak üzere fon tahsis edebildiği sponsorlu işlemler gibi işlevleri mümkün kılıyor.

Pectra yükseltmesinin bölünmesi, Ethereum topluluğu için hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. Daha hızlı ve daha az riskli bir güncelleme, ağın kısa vadede gelişmesine katkıda bulunabilirken, kapsamın genişlemesi ve karmaşıklığın artması uzun vadeli hedefleri etkileyebilir. Geliştiricilerin alacağı kararlar, Ethereum’un gelecekteki ölçeklenebilirlik ve işlevsellik düzeyini belirlemede kritik öneme sahip olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir