Irak-Türkiye petrol boru hattının faaliyete geçmesi, maliyet anlaşmazlığı nedeniyle ertelendi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat’ın ülkenin kuzeyindeki petrol şirketlerine ödenecek miktar konusunda Türkiye ile anlaşamadığını belirtti.
Petrol Üretimi Durdu, Gelir Kaybı Yaşandı
Irak Başbakanı, Bağdat’ın petrol şirketlerine her varil için 8 dolar ödemek istediğini, ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin şirketlere 26 dolar ödediğini söyledi. Bu anlaşmazlık, bölgede petrol üretimine darbe vurdu ve boru hattının yeniden faaliyete geçmesini geciktirdi. Günde yaklaşık yarım milyon varil petrolün piyasaya sürüldüğü Irak-Türkiye petrol boru hattında faaliyetlerin durdurulması, milyarlarca dolarlık gelir kaybına neden oldu.
OPEC+ Üretim Limitine Uyum Sorunu
Boru hattının açılması, Irak için ikileme neden olabilir. Irak, acil finansal ihtiyaçları nedeniyle OPEC+ üretim limitine bağlı kalmıyor ve aşırı üretimi telafi edeceğini defalarca söyledi. Üretim limitine uyulmaması, OPEC+’nın fiili lideri Suudi Arabistan ile tartışma konusu haline geldi. Başbakan Sudani, “Kullanıcılar ve üreticilerin çıklarlarını dengelemek için OPEC kararlarına uymaya ve fiyatları korumaya kararlıyız.” dedi.
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşmazlığı
Ankara-Erbil arasında 2014’te imzalanan petrol ihraç sözleşmesinin Bağdat’ın haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Tahkim tarafından verilen tazminat cezasının ardından, Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatı geçen yıl Mart ayında durdurulmuştu.
Irak-Türkiye petrol boru hattının faaliyete geçmesi, maliyet anlaşmazlığı nedeniyle ertelendi. Anlaşmazlık nedeniyle Irak’ın günlük petrol üretimi 500 bin varil azaldı.