USD34,11
EURO38,14
JPY0,237900
RUB0,367700
GBP45,44
EURO/USD1,12
BIST9.933,69
GR. ALTIN2.871,84
BTC63.478,24
  1. Haberler
  2. Kripto Para
  3. SPK’dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!

SPK’dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!

SPK'dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!
SPK'dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!
service

Türkiye’de kripto para borsalarına yönelik düzenlemeler hızla artıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yeni düzenlemeler ile kripto para piyasasında şeffaflığı artırmayı ve yatırımcıları korumayı hedefliyor.

SPK Kripto Para Kuralları

SPK, kripto para borsaları için 11 yeni kural ve yasak açıkladı. Bu kuralların amacı, kripto para piyasasını düzenleyerek hem yatırımcıları hem de piyasayı korumak. Yeni kuralların tüm kripto para borsalarına uygulanması gerekiyor.

SPK'dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!

Müşteri Varlıklarının Korunması

Müşterilere ait kripto ve nakit varlıklar, platform varlıklarından ayrı tutulacak. Ayrıca müşteri hesapları açıkça tanımlanacak ve amacı dışında kullanılamayacak.

SPK'dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!

Ödemeler ve İşlemler

Müşterilere ödemeler sadece bankalar veya yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılabilecek. Elden nakit alınamayacak veya verilemeyecek.

SPK'dan Kripto Para Borsalarına 11 Yeni Kural: Yatırımcılar Dikkat!

Emirlerin Kaydı ve Güvenliği

Müşteri emirleri platformun kendi internet sitesi, mobil uygulaması veya yetkili personeli aracılığıyla alınacak. 8 Kasım 2024’ten itibaren emir logları ve telefon görüşmeleri kayıt altına alınacak.

NFT’ler ve P2P Pazar Yerleri

NFT’ler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tabi olacak. P2P pazar yerlerinde yapılan işlemler izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak değerlendirilecek.

Promosyon Kampanyaları

Müşterilere belirli bir getiri vaat eden veya kripto varlığa yatırım yapılmasına yönlendiren promosyon kampanyaları düzenlenemeyecek.

Sistem Entegrasyonu

Kripto para borsalarının Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) sistem entegrasyonu yapması gerekiyor.

Satış ve Varlık Kontrolü

Platformlar, müşterilerle taraf oldukları işlemlerde platform cüzdanındaki kripto varlıklar kadar satış yapabilir. Müşterilerin birbiriyle olan işlemlerinde yeterli varlığın taraflarda tam olarak bulunmasının kontrolü platformun sorumluluğundadır.

Kaldıraçlı İşlemler ve Kredi

Platformlar, müşteri varlıkları ile herhangi bir tasarrufta bulunamaz, kaldıraçlı işlemler yapamaz veya müşterilere kredi veremez.

SPK’nın kripto para borsalarına yönelik yeni kuralları, Türkiye’deki kripto para piyasasının düzenlenmesi ve yatırımcıların korunması için önemli bir adım. Bu kuralların, kripto para piyasasının sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacağı düşünülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir