USD34,15
EURO38,01
JPY0,237500
RUB0,367900
GBP45,58
EURO/USD1,11
BIST9.903,86
GR. ALTIN2.889,74
BTC63.567,73
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Fed Faiz İndirimi Sonrası Emtia Piyasasında 13,6% Yükseliş: Şeker Fiyatları Rekor Kırdı

Fed Faiz İndirimi Sonrası Emtia Piyasasında 13,6% Yükseliş: Şeker Fiyatları Rekor Kırdı

Fed Faiz İndirimi Sonrası Emtia Piyasasında 13,6% Yükseliş: Şeker Fiyatları Rekor Kırdı
Fed Faiz İndirimi Sonrası Emtia Piyasasında 13,6% Yükseliş: Şeker Fiyatları Rekor Kırdı
service

Fed’in geçen haftaki faiz indirimi kararı sonrasında emtia piyasasında fiyatlar hareketlendi. Fed’in 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından emtia piyasasında genel anlamda pozitif bir seyir izlendi.

Fed Faiz İndirimi Emtia Piyasasına Etkisi

Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından emtia piyasasında risk iştahı arttı. Dünya genelinde Fed’in kararı sonrası ABD ekonomisinin ne yönde ilerleyeceği değerlendiriliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyona yönelik risklerin azaldığını ve istihdama ilişkin risklerin arttığını belirtti. ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda hedeflere doğru önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Fed Faiz İndirimi Sonrası Emtia Piyasasında 13,6% Yükseliş: Şeker Fiyatları Rekor Kırdı

Emtia Fiyatlarında Yükseliş Trendi

Fed’in faiz indirimlerine başlaması, merkez bankalarının altın alımları ve altının güvenli liman özelliğinin artmasıyla altının ons fiyatı rekor seviyeye ulaştı. Analistler, altının ons fiyatının 2 bin 900 dolar seviyelerine kadar çıkabileceği öngörüsünde bulundu. Gümüş fiyatlarındaki yükselişte, 2025’te onsunun 40 dolar seviyelerini görmesinin ihtimaller dahilinde olduğu belirtiliyor. Bakır ve gümüş, Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin endüstriyel metallere olan talebi artırarak ekonomik büyümeyi teşvik edeceği umuduyla sert yükseldi.

Enerji Piyasasında Fiyat Artışları

Brent petrolün varil fiyatı ABD’nin Meksika Körfezi’nde etkili olan Francine Kasırgası’nın ardından, ülkenin petrol üretimine ilişkin artan endişelerle yükseldi. Dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD’de talebin arttığını gösteren veriler, petrol fiyatlarındaki artışı destekledi. Jeopolitik riskler, doğal gaz fiyatlarının da artmasına neden oldu.

Tarım Ürünlerinde Karışıklık

ABD’de kurak hava koşullarının üretimi olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle soya fasulyesi fiyatları yükseldi. Şeker rallisi, Brezilya’daki kurak hava koşullarıyla ilgili süregelen arza ilişkin endişeler nedeniyle hız kazanıyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilimin azalacağına yönelik beklentilerle buğday fiyatları geriledi. Uzak Doğu kaynaklı artan talep beklentileri, pirinç fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

Fed’in faiz indirimi, emtia piyasasında fiyatların hareketlenmesine yol açtı. Özellikle şeker fiyatlarında %13,6’lık rekor yükseliş dikkat çekti. Fed’in faiz indirimlerine devam etmesi durumunda emtia piyasasında yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir