Euro Bölgesi’nde, bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları tarafından şirketlere verilen krediler ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 arttı. Bu artış, Avrupa Merkez Bankası‘nın (ECB) faiz indirimlerine bağlı olabilir. ECB’nin ağustos ayına ilişkin şirket ve tüketici kredileri aylık artış oranlarını yayımladığı rapor, finans dışı kredilerin faiz indirimleri beklentisiyle desteklendiğini gösteriyor.
Şirket Kredilerinde %0,8’lik Artış
Ağustos ayında finans dışı krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 büyüdü. Bu, temmuz ayında kaydedilen yüzde 0,6’lık artışın üzerine çıktı. Hane halkına verilen krediler de 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 0,6 artarken, en geniş tanımlı para arzı M3 ise yüzde 2,9 büyüdü.
ECB Faiz İndirimleri ve Para Arzı
Analistler, para arzında temmuzda yüzde 2,3’lük artışın ardından yüzde 2,6’lık bir artış bekliyordu. Öte yandan, ECB, 12 Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60’ar baz puan indirmişti. Banka, mali piyasalar için çok önemli olan ve bankaların kısa vadede ECB’ye fazla mevduatlarını ilettikleri mevduat oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 3,50’ye çekmişti.
Faiz Oranları ve Gelecek Beklentileri
ECB Yönetim Konseyi, önceden belirli bir faiz oranı patikasına bağlı kalmayacağını teyit ederken, bazı analistler bankanın 2025 ortalarına kadar faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor.
Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredilerdeki artış, ECB’nin faiz indirimlerinin ekonomi üzerindeki etkisini gösteriyor. Ancak, gelecek aylarda faiz oranlarının ne yönde ilerleyeceği ve şirketlerin kredi talebinin nasıl değişeceği merak konusu.