USD34,26
EURO37,07
JPY0,225600
RUB0,357500
GBP44,45
EURO/USD1,08
BIST8.714,69
GR. ALTIN3.000,87
BTC67.333,79
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep

Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep

Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep
Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep
service

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili olumsuz etkileyen deprem sonrasında alınan mücbir sebep kararının mutlaka uzatılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarların hala mağduriyet içerisinde olduğunu ve ticari hayatın canlanması için mücbir sebep halinin uzatılması gerektiğini vurguladı.

Deprem Bölgesindeki Esnafın Durumu

Depremin ağır etkilerini yaşayan esnaf ve sanatkarların büyük bir kısmı iş yerlerini ve araçlarını kaybetti. Çoğu esnafın arabası enkaz altında kalmış ve kullanılmaz hale gelmiş. Üstelik enkaz altında kalan araçları tamir edecek usta da bulunmuyor. Bu durumda esnafın vergi ödeme imkanı yok denecek kadar az.Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep

Mücbir Sebep Uzatılması ve Esnafa Kolaylık Sağlanması

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mücbir sebep halinin uzatılması ve esnafa vergi ve prim borçlarında kolaylık sağlanması çağrısında bulundu. Deprem sonrasında ilan edilen mücbir sebep ile vergiler, SGK ve Bağ-Kur primleri 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelenmişti. Ancak esnafın parası olmadığı için ödemeleri yapabilmesi mümkün değil.Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı: 11 İli Etkileyen Deprem Sonrası Esnaf İçin Kritik Talep

Esnafın Destek Beklentisi

Depremler nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve piyasaya olan diğer borçlarını ödeyemeyen esnaf, devletten destek ve katkı bekliyor. Palandöken, deprem bölgesinde bulunan iş yeri ve evi yıkılan esnafların SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV, vergi, elektrik, doğalgaz ve 2023 yılından önceki tüm vergilerine bir kolaylık getirilmesi gerektiğini vurguladı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, deprem bölgesinde ticari hayatın canlanması ve yaşamın normale dönmesi için mücbir sebep halinin uzatılmasını ve esnafın vergi ve prim borçlarına kolaylık sağlanmasını talep ediyor. Bu şekilde esnafın ayakları üzerinde durabilmesi ve ticari hayatın yeniden canlanması mümkün olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir