USD34,24
EURO37,63
JPY0,231300
RUB0,360300
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
GR. ALTIN2.922,34
BTC62.128,25
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı

Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı

Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı
Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı
service

Eylül ayında dünya genelinde merkez bankaları faiz kararlarını açıkladı. Enflasyon endişelerinin devam ettiği bir dönemde, merkez bankalarının kararları piyasalar üzerinde önemli etkiler yarattı. 10 merkez bankası faiz kararını açıkladı, bazıları faiz indirimine giderken, bazıları da faiz artırımına gitti.

ABD ve Avrupa’da Faiz İndirimi

Dünya genelinde enflasyon endişesi zayıflamaya devam ederken, merkez bankaları para politikalarını gevşetiyor. Eylül ayında ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz indirimine giderken, Rusya Merkez Bankası ve Brezilya Merkez Bankası faiz artırım kararı aldı. Fed, politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. ECB, piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60’ar baz puan indirdi.

Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı

Merkez Bankaları Faiz Kararlarını Açıkladı

Japonya Merkez Bankası (BoJ), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini sabit bıraktı. BoE’den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında üyelerin 8’inin politika faizini yüzde 5’te sabit tutma, birinin ise 25 baz puan düşürme yönünde oy kullandığı belirtildi. BoJ da politika faizini sabit bırakan bankalar arasında yer alırken, bankadan yapılan açıklamada, Japonya ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiği belirtilerek enflasyonist baskıların da ithalat fiyatlarındaki gerilemeyle yumuşadığı ancak devam etmesinin beklendiği ifade edildi. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), geçen ayki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.

Eylül Ayında Merkez Bankaları Harekete Geçti: 10 Merkez Bankası Faiz Kararı Aldı

Faiz Artırımları

Rusya Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan artışla yüzde 19’a çıkarırken, daha fazla sıkılaştırma sinyali de verdi. Bankadan yapılan açıklamada, ülke ekonomisindeki “mevcut enflasyon baskısının yüksek seviyede devam ettiği” kaydedildi. Brezilya Merkez Bankası da politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 10,75’e çıkardı. Böylece, banka 2022’den bu yana ilk kez faiz artırmış oldu.

Diğer Merkez Bankaları

Avrupa’da yer alan merkez bankalarından İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Macaristan Merkez Bankası ve Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan düşürerek sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 6,50 ve yüzde 4,25’e indirdi. Norveç Merkez Bankası politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,5’te sabit bıraktı. Asya tarafında ise Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından ABD dolarına bağlı kur rejimi nedeniyle gösterge faizinde aynı oranda indirime gitti. Buna ek olarak, Endonezya Merkez Bankası, Şubat 2021’den bu yana ilk faiz indirimine gitti ve politika faizini sabit tutacağı beklentilerinin aksine 25 baz puan düşürerek yüzde 6’ya indirdi. Öte yandan, Meksika Merkez Bankası ve Güney Afrika Merkez Bankası da politika faizini 25 baz puan indirerek, sırasıyla yüzde 10,50 ve yüzde 8’e düşürdü.

Eylül ayında merkez bankalarının faiz kararları dünya ekonomisindeki belirsizliklerin devam ettiğini gösteriyor. Enflasyon endişelerinin devam ettiği bir dönemde, merkez bankaları ekonomik büyümeyi desteklemek ve fiyat istikrarını sağlamak için farklı politikalar uygulamaya devam edecekler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir