USD34,24
EURO37,63
JPY0,231300
RUB0,360300
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
GR. ALTIN2.922,34
BTC62.301,66
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. OECD Uyarısı: Şirketler 1 Trilyon Dolarlık Borç Yükünün Altında Zorlanacak

OECD Uyarısı: Şirketler 1 Trilyon Dolarlık Borç Yükünün Altında Zorlanacak

OECD Uyarısı: Şirketler 1 Trilyon Dolarlık Borç Yükünün Altında Zorlanacak
OECD Uyarısı: Şirketler 1 Trilyon Dolarlık Borç Yükünün Altında Zorlanacak
service

OECD, artan borç yükünün şirketler için zorluklara yol açacağını ve sürdürülebilir yatırım araçlarının önemine vurgu yapıyor. OECD Sermaye Piyasaları ve Finansal Kuruluşlar Dairesi Başkanı Serdar Çelik, artan borç yükünün şirketler için zorluklara yol açacağını söyledi.

Borç Yükü ve Artan Maliyetler

Salgın döneminde yapılan müdahalelerin yan etkisi olarak enflasyon yaşandığını belirten Çelik, “Bugün dünyada enflasyon açısından hava daha pozitif. Yakın zamanda faiz indirimleri başladı ancak biz genelde şu noktaya dikkat ediyoruz, dünyada borçluluk oranları çok yüksek olduğu için hem şirketlerin hem de devletlerin bu durumu yakından takip etmesi gerekiyor.” dedi. Çelik, faizlerin düşmesini beklese de düşeceği seviyenin salgın öncesi döneme kıyasla daha yüksek olacağını ve bu durumun borç ödeme maliyetlerini artıracağını söyledi. “Devletlerin bütçelerinde kesintiler olacak, şirketler zorlanacak. OECD olarak, bu sürecin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye ekledi.

OECD Uyarısı: Şirketler 1 Trilyon Dolarlık Borç Yükünün Altında Zorlanacak

Kurumsal Yatırımcıların Rolü

Çelik, gelişmiş ülkelerde piyasanın büyük bir kısmının kurumsal yatırımcılar tarafından kontrol edildiğini belirterek, bu oranın ABD’de yüzde 70-80 civarında olduğunu söyledi. “Kurumsal yatırımcı olarak gördüğümüz emeklilik fonları, yatırım fonlar gibi aktörlerin rolleri son derece önemli. Hem yatırımcıları doğru yönlendirmeleri hem de doğru yatırımlar yapmaları açısından kritik bir işlev üstleniyorlar.” dedi. Çelik, gelişmekte olan ülkelerde, Türkiye de dahil, kurumsal yatırımcıların payının hala düşük olduğunu ve bu durumun büyük bir potansiyele işaret ettiğini söyledi.

Sürdürülebilir Tahvillerin Artan Önemi

Çelik, sürdürülebilir tahvillerin farklı çeşitlere ayrıldığını ve son 2-3 yılda bu tahvillerin önceki döneme kıyasla 4-5 kat büyüdüğünü ifade etti. Sürdürülebilir tahvil ihraçlarının devletler dahil 1 trilyon dolara yaklaştığını anlatan Çelik, “Bu ihraçların yarısına yakını şirketler, geri kalanı ise devletler tarafından gerçekleştiriliyor. Pazar aslında büyüyor ancak hala tahvil piyasasının yüzde 10 gibi küçük bir kısmını oluşturuyor fakat büyüme potansiyeli yüksek.” dedi.

Sürdürülebilir Tahvillerin Zorlukları

Çelik, sürdürülebilir tahvillerin daha iyi işlemesi için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Özellikle, şirketlerin verdikleri sözleri tutup tutmadıklarına dair bir yaptırımın olmamasının bir zayıflık olduğunu belirtti. “Sonuçta, şirketler bu parayı iklim yatırımlarında ya da enerji kullanımını düzeltmede kullanacaklarına dair söz veriyorlar ancak bu sözlerin tutulmamasının bir yaptırımı yok. Bu, önemli bir eksiklik.” dedi. Çelik, bir diğer zayıflığın ise yeterli proje olmamasından kaynaklandığını ve çoğu tahvil ihracında şirketlerin bu parayı çevresel olmayan projelere ya da mevcut projelerin prefinansmanında kullandığını söyledi.

OECD, artan borç yükünün şirketler için zorluklara yol açacağını ve sürdürülebilir yatırım araçlarının önemine vurgu yapıyor. OECD, şirketlerin verdikleri sözleri tutup tutmadıklarına dair bir yaptırımın olmamasının bir zayıflık olduğunu belirterek, sürdürülebilir tahvillerin daha iyi işlemesi için yapılması gereken çok şey olduğunu söylüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir