Yerli uzay girişimi Plan-S, 4 yeni uydusunu uzaya göndererek Dünya’ya IoT haberleşme hizmeti sunmaya başladı. 2022’de ilk uydusunu gönderen Plan-S, geliştirdiği teknolojilerle küresel uzay ekonomisinde önemli bir pay almak hedefliyor.
Plan-S’in Uzayda Yeni Bir Adımı
Plan-S’in Connecta IoT takım uydularının ilk 4’ü geçtiğimiz hafta fırlatıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, bu uyduların test amaçlı fırlatılan 5 uydunun deneyimlerini kullanarak geliştirildiğini belirtti. Aslanhan, “Artık ticari hizmet vereceğimiz 4 uydumuzu uzaydaki yörüngelerine yerleştirdik ve hizmet sunmaya hazırız.” dedi.
Plan-S’in Gelecek Hedefleri
Aslanhan, Plan-S’in 200’den fazla uydu göndermeyi hedeflediğini ve bu uydularla Dünya’nın herhangi bir yerine düşük gecikmeyle haberleşme hizmeti sunacaklarını açıkladı. İlk 4 uydunun ardından 2025 yılına kadar toplam 32 uydu fırlatmayı planlıyorlar.
Plan-S’in Yatırım Planları
Plan-S, 400 milyon dolar değerleme üzerinden sermaye fonu turu başlattı. Bu turda Ziraat Bankası’nın yatırım kolu ve Türkiye ve yurt dışından kurumsal ve bireysel yatırımcılardan toplam 40 milyon dolar yatırım hedefleniyor. Bu yatırımlar, Connecta IoT ve Observa takım uydularının genişletilmesi, 5G/6G karasal olmayan ağ teknolojileri için Ar-Ge çalışmalarını destekleme ve yurt dışı pazarlara açılma için kullanılacak.
Plan-S’in Hedef Pazarları
Plan-S, IoT haberleşme hizmetlerini öncelikle Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde sunmayı planlıyor. Daha sonra Körfez Bölgesi, Afrika, Asya Pasifik ve Avrupa ülkelerine hizmetlerini genişletmeyi hedefliyorlar. Plan-S, enerji, tarım, lojistik, madencilik, deniz taşımacılığı ve finans sektörlerine hizmet vermeyi amaçlıyor.
Plan-S’in Küresel Uzay Ekonomisindeki Rolü
Küresel uzay ekonomisinin 2035 yılında 1,8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu büyüyen pazarda Plan-S, yeni teknolojilerle daha büyük bir pay almak için yatırım yapmayı planlıyor. Aslanhan, “Uzay teknolojileri yüksek giriş sermayelerine ihtiyaç duyulan bir alan. Bu nedenle Plan-S olarak, yatırımcı firmalarımızdan gelen öz sermayeye ek olarak, sermaye turuna çıkmaya karar verdik.” dedi.
Plan-S’in Destek Talebi
Aslanhan, “Teknolojiye dair çeşitli hibe ve destekler olsa da bu destekler uzay alanında oldukça sınırlı. Plan-S olarak sektördeki diğer oyuncularla kıyasladığımızda, teknoloji, bilgi birikimi ve tecrübe açısından geride kaldığımızı düşünmüyoruz. Ancak, çalıştığımız sektörün hibe, teşvik ve yatırımlarla desteklenmesi gerekiyor.” dedi.
Plan-S, Türkiye’nin önde gelen uydu ve uzay teknolojileri şirketi olarak, küresel uzay ekonomisinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor. 4 yeni uydu ile hizmetlerine başlayan Plan-S, 200’den fazla uydu ile Dünya’ya düşük gecikmeyle haberleşme hizmeti sunmayı planlıyor.