USD34,19
EURO37,23
JPY0,229500
RUB0,353000
GBP44,56
EURO/USD1,09
BIST8.823,91
GR. ALTIN2.945,45
BTC67.789,72
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İngiltere’de Enflasyon Hedef Seviyenin Altında: Merkez Bankası’ndan Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

İngiltere’de Enflasyon Hedef Seviyenin Altında: Merkez Bankası’ndan Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

İngiltere'de Enflasyon Hedef Seviyenin Altında: Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor
İngiltere'de Enflasyon Hedef Seviyenin Altında: Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor
service

İngiltere’de enflasyonun eylül ayında %1,7’ye gerileyerek hedef seviyenin altına düşmesiyle İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) kasım ayında faiz indirimine gidebileceğine dair beklentiler güçlendi. Bu gelişme, uzun bir süredir enflasyonla mücadele eden İngiltere ekonomisi için önemli bir işaret.

Enflasyon Hedef Seviyenin Altında

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) bugün açıkladığı verilere göre, İngiltere’de yıllık enflasyon eylül ayında %1,7 ile yaklaşık 3,5 yılın ardından ilk kez hedeflenen %2 seviyesinin altında gerçekleşti. Beklenti ise enflasyonun eylül ayında %1,9 olacağı yönündeydi. İngiltere’de yıllık enflasyon ağustos ayında ise %2,2 olarak ölçülmüştü. Böylece, yıllık enflasyon Nisan 2021’den beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %3,2 oldu. Çekirdek enflasyon ağustos ayında %3,6 olarak açıklanmıştı. BoE’nin para politikası kararları açısından yakından takip ettiği hizmet sektörü enflasyonu ise eylül ayında yıllık bazda %4,9 oldu. Hizmet sektörü enflasyonu ağustos ayında %5,6 ölçülmüştü.

İngiltere'de Enflasyon Hedef Seviyenin Altında: Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

Beklentilerin üzerinde gerileyen enflasyonla, BoE’nin politika faizinde kasım ayında 25 baz puan indirime gidebileceğine yönelik beklentiler de güç kazandı. BoE, ağustos ayında politika faizini 25 baz puan indirerek %5’e düşürmüştü. Böylece Banka, Mart 2020’den beri de ilk kez politika faizini indirmişti. BoE, eylül ayında ise politika faizini %5’te sabit tutmuştu.

Analistler Faiz İndirimi Görüşünde Birleşiyor

ING Think Gelişmiş Piyasalar Ekonomisti James Smith, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, hizmet enflasyonundaki düşüşün devam etmesini beklediklerini dile getirdi. BoE’nin hizmet enflasyonunun yıl sonunda %5,3 olmasını beklediğini anımsatan Smith, “Biz ise bu oranın %4,5 seviyesinde olacağını öngörüyoruz. Manşet ücret artışı nispeten yapışkan kalmaya devam etse bile, şirketlerin fiyatları daha az agresif şekilde artırdığını görüyoruz. Eğer haklıysak, BoE’nin kasımdan sonra faiz indirim hızını artırdığını görebiliriz. Kasımda 25 baz puanlık indirimin ardından, aralıkta faiz düşüşü sürebilir ve BoE gelecek yaz faizde %3,25’e kadar her toplantıda indirime gidebilir.” ifadelerini kullandı.

BoE’nin Faiz Kararı

Deutsche Bank Araştırma İngiltere Başekonomisti Sanjay Raja da bugün açıklanan verilere göre İngiltere’de enflasyon ivmesinin yavaşladığının görüldüğünü belirterek, daha önce çok yapışkan olduğu düşünülen hizmet enflasyonunun beklenenden daha hızlı düştüğünü dile getirdi. Bu kapsamda BoE’nin art arda yapabileceği faiz indirimleri için gerekçelerin arttığını anlatan Raja, “BoE Para Politikası Komitesi, kısıtlayıcı politikanın daha hızlı gevşetilmesini düşünmeye başlayabilir. Önümüzdeki 6-9 ay içinde BoE’nin faizi daha hızlı düşürme riski ağır basıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sonbahar Bütçesi Önce İyi Ekonomi Haberleri

Quilter Investors’ın Yatırım Stratejisti Lindsay James ise 3 yıldan uzun bir sürenin ardından enflasyonun ilk kez BoE’nin %2’lik hedefinin altına düştüğüne işaret ederek şunları kaydetti: “Enflasyonun bu seviyenin altına inmesi ve ücret artış hızının yavaşlamasıyla, koşullar BoE’nin kasım başındaki kararında ve belki de aralıktaki toplantısında da yeni bir faiz indirimi için uygun görünüyor. Bu durum, İngiltere’de 30 Ekim’de açıklanacak ve merakla beklenen Sonbahar Bütçesi öncesinde hükümeti memnun edecektir. Bütçede zor kararların açıklanacağı tekrar tekrar söyleniyor. Bu yüzden iyi ekonomik haberlerin her kırıntısı muhtemelen hemen değerlendirilecektir.”

BoE’nin Faiz Kararı Bekleniyor

BoE, 7 Kasım’daki toplantısında faiz kararını açıklayacak.

İngiltere’de enflasyonun hedef seviyenin altına düşmesi, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda daha esnek davranabileceği anlamına geliyor. BoE’nin 7 Kasım’da açıklayacağı faiz kararı, İngiltere ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir