USD34,22
EURO37,21
JPY0,229700
RUB0,358900
GBP44,88
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
GR. ALTIN2.989,06
BTC68.867,68
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Faiz İndirimi Ocak’ta mı Gelecek? Gürkaynak’tan Kritik Değerlendirme

Faiz İndirimi Ocak’ta mı Gelecek? Gürkaynak’tan Kritik Değerlendirme

Faiz İndirimi Ocak'ta mı Gelecek? Gürkaynak'tan Kritik Değerlendirme
Faiz İndirimi Ocak'ta mı Gelecek? Gürkaynak'tan Kritik Değerlendirme
service

Faiz indirimi Ocak ayından itibaren olması gerekiyor diyen Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Refet Gürkaynak, enflasyonun düştüğüne ikna olunması ve kademeli bir indirim yapılması gerektiğini söyledi. Gürkaynak, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, reel değerlenmeye bir süre daha müsaade etmekte sakınca olmadığını belirtti.

Faiz İndirimi İçin Beklenti

Gürkaynak, enflasyonun düştüğüne ikna olunup kademeli olarak faiz indiriminin yapılması gerektiğinin altını çizerek, Ocak ayından itibaren faiz indirimi beklediğini belirtti. Reel değerlenmeye bir miktar müsaade etmenin şu an için çok sakınca olmadığını söyledi.

Faiz İndirimi Ocak'ta mı Gelecek? Gürkaynak'tan Kritik Değerlendirme

Reel Değerlenme ve Cari Açık

Gürkaynak, makro düzeyde reel değerlenmenin sıkıntısının cari açıkta ortaya çıktığını ve cari tarafta böyle bir endişe görmediklerini ifade etti. Enflasyonu bastırmak için bir süre daha reel değerlenmeye müsaade etmekte büyük bir sakınca olmadığını belirtti. Cari açık, ülkenin tasarruf açığıdır ve para politikasının tasarruf etme yerine bir an önce harcama yönünde teşvik ettiği zaman ortaya çıkar. İnsanlar harcadıkları zaman ülke üretim kapasitesi yetersiz kaldığında talep yurtdışına yönlenmeye başlar ve bu da cari açık olarak gözlenir.

Faiz indirimi, enflasyonun düştüğüne ikna olunması ve kademeli olarak yapılması gerektiğini belirten Gürkaynak, Ocak ayından itibaren faiz indirimi beklediğini söyledi. Reel değerlenmeye bir süre daha müsaade etmekte sakınca olmadığını belirtti. Ancak, makro düzeyde reel değerlenmenin sıkıntısının cari açıkta ortaya çıktığını ve cari tarafta böyle bir endişe görmediklerini ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir