Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2023 ortasından bu yana yaşanan ekonomik politika dönüşümü sayesinde kriz risklerinin azaldığını ve güveni artırdığını açıkladı. Ancak, IMF yetkilileri enflasyonun daha hızlı düşmesi için ek sıkılaştırma gerekebileceği uyarısında bulundu.
IMF’den Türkiye Ekonomisine İlişkin Değerlendirme
IMF heyeti, 29 Mayıs-11 Haziran’da Türkiye’yi ziyaret ederek 4. madde istişarelerini gerçekleştirdi. Heyet lideri James Walsh, 19-20 Ağustos’ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini paylaştı.
Ekonomik Politikalarda Yaşanan Dönüşüm
Walsh’ın açıklamasına göre, geçen yılın ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşüm, Türkiye’nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttı ve güveni artırdı. Cari açık bu yılın ilk çeyreğinde GSYH’nin yüzde 2,7’sine düştü. Piyasa duyarlılığında iyileşme yaşandı, uluslararası rezervler Nisan’dan bu yana 91 milyar dolar arttı.
Enflasyon, Büyüme ve Riskler
IMF yetkilileri, manşet enflasyonun yaz aylarında azalmaya başlasa da yüksek kalacağını belirtti. Finansal ve kurumsal sektörler, politika sıkılaştırmasını şimdiye kadar görünür bir stres olmadan atlattı. IMF, hem GSYH büyümesinin hem de enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl düşmesini bekliyor. Sıkı para ve gelir politikaları, 2024 büyümesini yaklaşık yüzde 3,4’e indirecek ve enflasyon yıl sonunda yüzde 43 seviyesinde olacak.
Ek Sıkılaştırma Gerekliliği
Açıklamada, enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için daha büyük mali konsolidasyona ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Vergi harcamalarını rasyonalize etmek, vergi tabanını genişletmek ve temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamak, bu konuda yardımcı olacaktır. IMF yetkilileri, enflasyon beklentileri düşmeye devam etse de sıralı enflasyon 2025 sonu hedef aralığıyla tutarlı bir yola doğru düşmeye devam etmezse ek sıkılaştırmanın gerekebileceği uyarısında bulundu.
Orta Vadeli Büyüme ve Reformlar
IMF, enflasyonun orta vadede daha fazla düşmesinin güveni artıracağını ve büyümenin yüzde 3,5-4 potansiyeline geri döneceğini öngörüyor. İhracat büyümesi cari açığı yüzde 2 civarında tutabilir. Ayrıca, politika çerçevelerinin güçlendirilmesi, KOBİ’lere yönelik engellerin ele alınması, iş gücü piyasasının işleyişinin iyileştirilmesi ve yeşil geçişin hızlandırılması, orta vadeli büyümeyi artıracaktır.
IMF, Türkiye ekonomisinin 2023 ortasından bu yana yaşanan ekonomik politika dönüşümü sayesinde kriz risklerinin azaldığını ve güveni artırdığını açıkladı. Ancak, IMF yetkilileri enflasyonun daha hızlı düşmesi için ek sıkılaştırma gerekebileceği uyarısında bulundu.