USD34,28
EURO37,07
JPY0,226000
RUB0,353500
GBP44,53
EURO/USD1,08
BIST8.908,47
GR. ALTIN3.024,23
BTC67.415,05
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya’da Ekonomi Duruyor: Hükümet Sanayi Liderleriyle Görüşecek

Almanya’da Ekonomi Duruyor: Hükümet Sanayi Liderleriyle Görüşecek

Almanya'da Ekonomi Duruyor: Hükümet Sanayi Liderleriyle Görüşecek
Almanya'da Ekonomi Duruyor: Hükümet Sanayi Liderleriyle Görüşecek
service

Almanya, ekonomisinin büyümemesi ve durgunluğa girmesi nedeniyle bir ‘sanayi zirvesi’ düzenliyor. Almanya hükümeti, Başbakan Olaf Scholz liderliğinde, 29 Ekim’de iş dünyası ve sendika temsilcileriyle bir araya gelerek Alman ekonomisini canlandırmak için alınacak tedbirleri görüşecek.

Almanya’nın Ekonomisi Duruyor

Almanya’nın ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyümede zorluk yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü. Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 3. çeyrekte GSYH’de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise 24 Ekim’de Alman ekonomisinin yaz aylarında küçülmeye devam ettiğini ve son çeyrekte ekonomik faaliyetlerin zayıf kalmasını beklediğini duyurdu.

Almanya'da Ekonomi Duruyor: Hükümet Sanayi Liderleriyle Görüşecek

Sanayi Zirvesi: Ekonomiyi Canlandırmak İçin Bir Araya Geliyorlar

Alman hükümeti, büyümeyen ekonomiye yeniden ivme kazandırmak amacıyla iş dünyası ve sendika temsilcilerinin katılacağı “sanayi zirvesi” düzenleyecek. Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christiane Hoffman, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Başbakan Olaf Scholz’ın 29 Ekim’de sanayi ve sendika temsilcileriyle “Almanya’yı bir sanayi merkezi olarak ortaklaşa güçlendirmek ve modernize etmek için” alınacak tedbirleri görüşmek istediğini belirtti.

‘Made in Germany’ Modelinin Sonu mu?

Yapısal sorunların ekonomiyi frenlediği Almanya’da, bir zamanlar oldukça başarılı olan ‘Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et’ başlıklı iş modelinin artık işe yaramadığı belirtiliyor. Doğu Avrupa’da ucuz taşeronlar bulunması, Çin’e sürekli artan ihracat ve ülke savunmasının ABD’ye yaptırılması da ülkeye yardımcı olmuyor.

Hükümetin Ekonomik Canlandırma Planı

Hükümet “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı verilen bir büyüme paketi ile ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Paket, rekabetçiliğin güçlendirilmesi, bürokrasinin azaltılması, daha iyi çalışma teşvikleri, güçlü bir ekonomi için etkin bir finans merkezi ve yarının ekonomisi için verimli enerji piyasası gibi 5 alanda 49 önlem içeriyor.

Çin Şoku: Alman Sanayisi Tehdit Altında

Bu arada, Alman sanayisinin gittikçe zayıflaması, Çinli şirketlerin teknolojik olarak arayı kapatması ve hatta Uzak Doğulu şirketlerin yenilebilir enerji ve otomotivde Almanları geride bırakması Almanya’da ‘Çin Şoku’ olarak tartışılıyor.

Almanya’nın ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor. Hükümetin düzenlediği ‘sanayi zirvesi’, ülkenin ekonomisini canlandırmak için atılacak adımların belirlenmesi açısından önemli bir fırsat sunuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir