USD34,29
EURO37,03
JPY0,226200
RUB0,354000
GBP44,60
EURO/USD1,08
BIST8.908,47
GR. ALTIN3.029,22
BTC67.073,82
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor

Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor

Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor
Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor
service

Altının onsu, 2023 yılında 35 kez rekor kırarak 2.758,42 dolara ulaştı. Yılın başından beri yaklaşık yüzde 33 değer kazanan altın, son 45 yılın en güçlü yıllık artışını kaydetti. Artan küresel belirsizlik, İsrail’in Orta Doğu’daki saldırıları ve ABD’deki başkanlık seçimlerine yönelik belirsizlik, yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendiriyor ve bu da altın fiyatlarını yukarı çekiyor.

Altının Yükselişi Devam Ediyor

Yılın başında 2.000 doların üzerinde olan altının ons fiyatı, 3.000 dolara doğru ilerliyor. Bazı analistler, faiz indirimlerinin ve küresel belirsizliklerin devam etmesi halinde bu yılın sonuna kadar 3.000 dolara ulaşacağını öngörüyor. Ukrayna’daki çatışmalar, ABD gibi ülkelerin artan borçluluğu ve dünya genelinde merkez bankalarının güvercin adımları da altının fiyatını yükseltiyor.

Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor

Güvenli Liman Talebi

İsrail’in Orta Doğu’daki saldırıları piyasaları tedirgin ediyor ve güvenli liman arayışını artırıyor. Yatırımcılar, kriz dönemlerinde portföylerinin bir kısmını altına kaydırmayı tercih ediyor. Dünya Altın Konseyi’nin hesaplamasına göre, jeopolitik belirsizlikler eylül ayında altın fiyatındaki artışın yaklaşık beşte birine katkıda bulundu.

Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor

ABD Seçimleri ve Altın

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri, altının fiyatını etkileyecek önemli bir faktör. Hangi adayın kazanacağı belirsizliği, yatırımcıları altına yönlendiriyor. Bazı analistler, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın seçimi kazanması halinde altın fiyatlarının yükselebileceğini belirtiyor.

Altın 35 Kez Rekor Kırdı: Yatırımcılar Güvenli Liman Arıyor

Merkez Bankaları ve Faiz Oranları

Dünya genelinde enflasyon endişesi azalırken, merkez bankaları para politikalarını gevşetiyor. Fed’in faiz indirme politikasına devam edeceğine yönelik beklentiler, altın fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. Tarihsel olarak, faiz indirim döngüsünün başlamasını takip eden altı ayda altının ons fiyatı ortalama yüzde 6 yükseldi.

Altın Talebi ve Yatırımcılar

Faizsiz bir yatırım aracı olan altın, faiz oranlarının düştüğü bir ortamda talep görüyor. Bazı yatırımcılar sadece fiyatı yükseldiği için altına yatırım yapıyor. Vadeli işlemler piyasasındaki varlık yöneticileri ve brokerler, altın fiyatlarının yükseleceğine ilişkin değerlendirmeleriyle uzun pozisyonların hacmini artırıyor.

Merkez Bankalarının Rolü

Asya’dan külçe ve sikke satın alan yatırımcılar, yılın başında altın fiyatları için itici bir faktör olarak görülüyordu. Fakat analistlere göre, merkez bankalarının alımları bu yıl da altın talebini desteklemeye devam edecek.

Orta Vadeli Görünüm

Analistler, merkez bankalarının altın almaya devam etmesi, Fed’in daha fazla faiz indirimi yapma ihtimali ve Orta Doğu’daki gelişmelerle birlikte zayıflayan ekonomi ve ABD gibi ülkelerin artan borçluluğuna dikkati çekerken, jeopolitik ve makroekonomik risklerin devam etmesinin orta vadede altın fiyatları için olumlu bir iklim oluşturduğuna vurgu yaptı.

Altının onsu, 2023 yılında küresel belirsizlikler nedeniyle 35 kez rekor kırdı ve yatırımcılar güvenli liman arayışında altına yöneldi. ABD seçimleri ve Orta Doğu’daki gerilim, altın fiyatlarını yukarı çeken önemli faktörler olarak öne çıkıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir