CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde pamuk taban fiyatının en az 30 lira olması gerektiğini vurgulayarak, bu fiyatın altında açıklanmasının tarlaların boş kalmasıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
Pamuk Üretimi Tehlikede
Bulut, dünyanın önemli pamuk üreticileri arasında yer alan Türkiye’nin 2019-2020 sezonundan bu yana 1 milyondan fazla ton pamuk ithal ettiğini hatırlattı. Adana’da bir dönem 3,5 milyon dönüm olan pamuk ekim alanının 150 bin dönüme kadar gerilediğini belirten Bulut, bu yıl beklenen rekoltenin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü ve çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçtiğini söyledi.
Çiftçinin Zararına Son Verilmeli
Bulut, lifiyle tekstil, çekirdeğiyle yağ ve yem, linteriyle kağıt sanayiine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun taban fiyatının en az 30 lira olması gerektiğini vurguladı. Çiftçinin üretim maliyetinin yaklaşık 27 lira olduğunu belirten Bulut, 30 liranın altında bir fiyatın çiftçiye zulüm olacağını ve üretimden kopmasına neden olacağını ifade etti.
30 Lira Taban Fiyat Talebi
Bulut, Çukurova’da çiftçilerin hem yüksek girdi maliyetleriyle boğuştuğunu hem de gerekli desteği alamadığını dile getirdi. Artan maliyetlere ve düşük fiyatlara tepki gösteren çiftçilerin sesinin iktidar tarafından duyulmadığını belirten Bulut, 30 liranın altındaki bir taban fiyatın tarlaların boş kalmasına yol açacağını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, pamuk hasadı öncesi taban fiyatın en az 30 lira olması gerektiğini vurgulayarak, 30 liranın altında bir fiyatın çiftçileri üretimden koparacağını ve tarlaların boş kalmasına yol açacağını belirtti. Bulut, dünyanın önemli pamuk üreticileri arasında yer alan Türkiye’nin üretimde 7. sırada, tüketimde ise 4. sırada olduğunu hatırlatarak, pamuk ithalatının son yıllarda arttığını ifade etti.