USD34,10
EURO38,10
JPY0,237500
RUB0,369400
GBP45,45
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
GR. ALTIN2.873,36
BTC62.783,82
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Çalışanların %37’si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı

Çalışanların %37’si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı

Çalışanların 'si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı
Çalışanların %37'si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı
service

Türkiye’nin önde gelen istihdam platformu Eleman.net, 2.452 çalışanla yaptığı ankette çarpıcı bir sonuca ulaştı: Çalışanların %37’si her gün görev tanımları dışında iş yapıyor. Anket, firmaların çok yönlü çalışan arayışının ve dijitalleşmenin çalışma hayatını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Çalışanların Yüzde 50’si Görev Tanımı Dışında İş Yapıyor

Eleman.net’in ‘İş yerinde görev tanımınız dışında iş yapıyor musunuz?’ sorusuna çalışanların %50’si ‘Evet’ yanıtını verdi. Bu soruyu çalışanların %29’u ‘Bazen’, %20’si ise ‘Hayır’ diye cevapladı. Kadınların %54’ü, erkeklerin ise %46’sı görev dışı işlerle meşgul olduğunu belirtti.

Çalışanların 'si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı

Her Gün Ek Görev Yapan Çalışanların Oranı Yüksek

Anketin ‘Görev tanımınız dışındaki işleri ne sıklıkla yapıyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların %37’si ‘Hemen hemen her gün’, %25’i ‘Haftada birkaç kez’ yanıtını verdi. ‘Ayda birkaç kez’ yanıtının oranı %11, ‘Çok nadiren’ yanıtının oranı ise %27 oldu.

Çalışanların 'si Her Gün Ek Görev Yapıyor: İstihdamda Çok Yönlülük Çağı

Kadınlara Daha Fazla Temizlik Görevi Veriliyor

Anket sonuçlarına göre, çalışanların %51’i başka bir departmana destek sağlama işini yapıyor. En sık yapılan görev dışı işler arasında %20 oranında temizlik ve düzenleme, %15 oranında dosya ve evrak işleri ve %14 oranında idari işler yer alıyor. Erkeklerin %59’u başka bir departmana destek sağladığını belirtirken, kadınların %43’ü bu durumla karşılaştığını ifade ediyor. Kadın çalışanlar arasında temizlik ve düzenleme işleri yapma oranı %27 olurken erkeklerde bu oran %13.

Görev Dışı İşler Çalışanları Nasıl Etkiliyor?

Çalışanların %28’i görev tanımları dışındaki işlerin iş yükünü artırdığını ve stres seviyesini yükselttiğini belirtiyor. %27’si ise bu durumun yeni şeyler öğrenme ve farklı deneyimler kazanma fırsatı sunduğunu ifade ediyor. Katılımcıların %7’si motivasyonlarının olumsuz etkilendiğini söylerken, %10’u bu durumun kendileri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını belirtiyor.

Çalışanların Yüzde 45’i Ek Görev Yapmaktan Memnun

Çalışanların %45’i görev tanımları dışında iş yapmaktan memnun olduğunu belirtiyor. %38’lik bir kesim ise bu durumun asıl işlerine odaklanmalarını zorlaştırdığını ifade ediyor. %17’lik bir kesim kararsız olduğunu belirtiyor. Erkek çalışanların %47’si ek görev yapmaktan memnun olduğunu söylerken, kadınların %42’si bu durumu olumlu karşılıyor.

Firmalar Çok Yönlü Çalışan Edinmeyi Tercih Ediyor

Eleman.net CEO’su Levent Dicle, ‘Firmalar artık farklı sorumlulukları bir arada yürüten, alanı dışındaki işlere de katkı sunan çalışanlar edinmeyi amaçlıyor. Dijitalleşmenin de bir getirisi olarak birçok iş günümüzde daha kısa sürelerde tamamlanabiliyor. Bu sebeple kalan sürede çalışanlardan firmanın diğer ihtiyaçlarına da cevap vermesi bekleniyor.’ diyor.

Çalışanların %37’sinin her gün görev tanımları dışında iş yaptığı gerçeği, firmaların çok yönlü çalışan arayışını gözler önüne seriyor. Dijitalleşmeyle birlikte işlerin daha hızlı tamamlanması, çalışanlardan firmanın diğer ihtiyaçlarına da cevap vermesini bekliyor. Bu durum, çalışma hayatında çok yönlülüğün önemini ve çalışanların iş yükünün artmasını beraberinde getiriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir