Avrupa Birliği (AB), 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan sınırda karbon düzenleme mekanizmasında kapsamlı değişiklikler yapmayı değerlendiriyor. Yeni düzenlemelerle, daha az işletmenin bu mekanizma kapsamına alınması ve bürokrasinin azaltılması amaçlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) İklim, Net Sıfır, Temiz Büyüme ve Vergiden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, sınırda karbon düzenleme mekanizması (CBAM) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hoekstra, düzenleme kapsamına alınması planlanan şirketlerin yüzde 80’inin muaf tutulmasının değerlendirildiğini ifade etti. Bu durum, emisyonların büyük kısmını oluşturan az sayıdaki büyük ithalatçıya odaklanılmasını sağlayabilir.
CBAM, AB’nin ithalat ürünlerine uygulayacağı karbon fiyatını, Birlik içindeki ürünlere uygulanan fiyatla eşitlemeyi hedefliyor. Karbon yoğun sektörler arasında çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen bulunuyor. Geçiş dönemi boyunca ithalatçılar, ürünlerin hacmini ve üretim sırasında oluşan sera gazı emisyonlarını raporlamak zorunda.
2026 yılından itibaren ithalatçılar, ürünlerin karbon salınımlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın almak zorunda kalacak. Ancak, ithalatçı ülkelerde AB ile denk bir karbon fiyat mekanizması bulunması durumunda, fark ödenmeksizin ihracat yapılabilecek.
CBAM uygulaması, ABD ve Hindistan gibi ülkeler tarafından sert eleştirilere maruz kalıyor. Eleştiriler, düzenlemenin ticarette haksız rekabete yol açacağı yönünde. AB ise bu düzenlemenin çevre politikalarıyla uyumlu olduğunu ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edeceğini savunuyor.
AB’deki şirketler, sürdürülebilirlik ve çevre politikalarının karmaşık ve maliyetli olduğunu belirtiyor. AB Komisyonu ise iş ortamını iyileştirmek ve rekabeti artırmak için politikaların basitleştirilmesi üzerinde çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişikliklerin de bu kapsamda ele alınması bekleniyor.
Avrupa Birliği, çevreyi koruma hedeflerini sürdürürken bürokrasiyi azaltma ve rekabetçiliği artırma çabalarını dengelemeye çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişiklikler, bu hedeflere ulaşmada önemli bir adım olabilir.
Şişecam, İtalya’daki düz cam fabrikasında erken soğuk tamir kararı aldı. Üretim, kısa süre içinde yeniden…
İrlanda, UNRWA'ya yaptığı 20 milyon avroluk bağışla Filistinli mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya katkıda bulundu.
Bursa Karacabey'de yapımı süren Gölecik Barajı, tarım arazilerini suyla buluşturup içme suyu sorununu çözecek.
DYO Boya, nitelikli yatırımcılara yönelik 364 gün vadeli finansman bonosunun satışını başarıyla gerçekleştirdi. İşlem Ziraat…
XRP fiyatında dikkat çeken hareketlilik! Önemli destek seviyeleri ve kısa vadeli senaryolar neler?
Çin'in döviz rezervleri ocak ayında artış gösterdi. Altın varlıkları da üst üste üçüncü ay yükseldi.