ABD İşgücü Verileri: Gerçekten Güvenilir mi? 818.000 Kişilik Revizyon Kafa Karıştırıyor!
Kripto para piyasaları son dönemde ABD verilerinin tetiklediği volatiliteyle sarsılıyor. Fed’in faiz indirimlerine yönelmesi için baskı yapan istihdam verileri, işgücüyle ilgili çelişkili verilerle karşı karşıya kalırken uzmanlar ABD işgücünün neden bu kadar kafa karıştırıcı olduğunu sorguluyor.
Bu hafta enflasyon verileri açıklanacak ve uzmanlar verilerin etkilerini merakla bekliyor. İstihdam verileri, risk piyasaları lehine hareket ederek Fed Başkanı Powell’ı geçen ay Jackson Hole konuşmasında faiz indirimlerine başlanacağı sinyallerini vermeye yöneltti. The Kobeissi Letter isimli veri kaynağı ise ABD işgücü verilerindeki dengesizliğe dikkat çekti.
The Kobeissi Letter, ABD işgücü verilerindeki dengesizliği ele alarak dikkat çekici bir analiz sundu. Yayımlanan verilere göre önemli işgücü piyasası anketlerine verilen yanıt oranları tarihin en düşük seviyelerine geriledi. Bu durumun önemli sonuçları olduğunu savunan The Kobeissi Letter, şu noktalara dikkat çekti:
Mevcut istihdam anketi (tarım dışı bordrolar), 2012’de %63 olan yanıt oranını bu yıl %20 oranında düşürerek yüzde 43’e geriledi. Benzer şekilde işsizlik oranının hesaplandığı anketin yanıt oranı da 2012 yılındaki %90’dan %70’e düştü. Açık iş pozisyonları anketi ise 12 yıl önce %65’lik bir yanıt oranına sahipken bu oran %33’e geriledi.
BLS (Çalışma İstatistikleri Bürosu), bu düşük yanıt oranlarına rağmen sonuçları yayınlamakta ve eksik verileri daha sonra toplayıp revize etmekte. Son birkaç yıldır aşağı yönlü büyük revizyonların yaşanmasının nedeni bu durum.
Mart 2024’e kadar olan istihdam rakamları 12 aylık dönem için 818 bin kişi azaltılarak revize edildi. Bu önemli revizyonlar, anketlere dayalı verilerin tutarlılığı konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor ve gelecekte revizyonlardaki farklılıkların daha da artabileceğini gösteriyor.
The Kobeissi Letter, revizyonlara rağmen işgücü verilerinde ciddi sorunlar olduğunu savunuyor. Eğer işgücü verileri geriden geliyorsa ve aşağı yönlü revizyon potansiyeli güçlü ise, Fed’in bu verilere dayanarak gevşemeyi yavaşlatmasının hatalı olabileceği tartışılıyor.
Son anketler, ekonomistlerin faiz indirim beklentilerinin tahmin edildiği kadar güçlü olmadığını gösteriyor. 71 ekonomistin 54’ü, Fed’in bu yıl kalan üç toplantısından herhangi birinde faizleri 50 baz puan indirmesinin olası olmadığını söylüyor. 95 ekonomistin 65’i ise Fed’in bu yıl 25 baz puanlık üç faiz indirimi yapacağını tahmin ediyor.
101 ekonomistin 92’si, Fed’in 18 Eylül’de faiz oranını 25 baz puan indirerek %5,00-%5,25 aralığına çekeceğini söylüyor. Sadece 9 ekonomist ise 50 baz puanlık bir indirim öngörüyor. Özetle, Fed piyasa beklentileri dahilinde hareket ederse, muhtemelen çok daha yavaş bir gevşemeyle gecikmeli risk piyasaları yükselişi görülebilir.
ABD işgücü verilerindeki dengesizlik, Fed’in faiz kararlarını etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. 818 bin kişiye ulaşan revizyon, verilerin güvenilirliğini sorgularken, ekonomistler Fed’in önümüzdeki dönemde yavaş ve dikkatli bir gevşeme stratejisi izleyeceğini öngörüyor.
Altın ve döviz kazandırırken, Borsa İstanbul düşüş yaşadı. Fon piyasalarında değer artışları öne çıktı.
Tofaş, Stellantis markalarının Türkiye'deki faaliyetlerine yönelik Rekabet Kurulu kararı hakkında önemli bir açıklama yaptı.
Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMD) hisseleri için aracı kurumlar 2025 hedef fiyatlarını ve tavsiyelerini açıkladı.
Çin, 2025'in ilk çeyreğinde bütçe gelirlerinde düşüş ve harcamalarda artışla 180 milyar dolarlık açık verdi.
Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yüzde 150 oranında temettü ödemesiyle yatırımcıların yüzünü güldürüyor.
BIST 100 endeksi negatif kapandı. İşte dikkat çeken yeni iş ilişkileri ve yatırım açıklamaları.