Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin uygulamayı planladığı agresif gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümeye etkilerini değerlendirdi.
Fitch Ratings, ABD’nin Meksika ve Kanada’dan ithalata yönelik planladığı yeni gümrük tarifelerinin yürürlüğe girmeden önce müzakere sürecine alındığını belirtti. Bu tarifelerin, ABD’nin Kanada ve Meksika ile ticaret ilişkilerinde büyük değişimlere yol açabileceği vurgulandı. Ayrıca, Çin’e yönelik ek yüzde 10 gümrük vergisinin daha az agresif olduğu ifade edildi.
Açıklamada, daha yüksek tarifelerin küresel büyüme üzerinde baskı yapacağına dikkat çekildi. Özellikle ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithalata yönelik tarife oranlarındaki artışın, diğer ülkelerden ithalat üzerindeki etkilerle birleşerek ABD’nin genel gümrük vergisi oranını önemli ölçüde artıracağı ifade edildi.
Fitch, yeni tarifelerin ABD tüketici fiyatlarını ve firmaların girdi maliyetlerini yükselteceğini belirtti. Bu durumun, ABD’deki reel gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) düşüşe neden olması bekleniyor. Ayrıca, tüketici fiyatlarındaki artışın, Fed’in faiz politikalarını etkileyebileceği vurgulandı.
Meksika ve Kanada ekonomilerinin, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinden daha büyük ölçüde etkilenmesi öngörülüyor. Fitch’e göre, bu ülkelerin reel GSYH’lerinde sırasıyla yüzde eksi 2,3 ve eksi 1,4 puanlık bir düşüş bekleniyor. Bu durum, her iki ülkenin de ekonomik büyümesini olumsuz şekilde etkileyebilir.
Açıklamada, tarifelerin nihai olarak daha düşük seviyelerde dahi olsa, ABD’nin ticaret politikalarındaki süregelen belirsizliğin yatırım ve büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği ifade edildi. Bu durum, Çin gibi ülkelerde mali teşvik politikalarını tetikleyebilir.
Yeni gümrük tarifeleri, daha güçlü doların döviz kurlarına ve fiyat dinamiklerine etkisini artırabilir. Ayrıca, bazı ABD ticaret ortaklarının para politikası ayarlamalarıyla finansal koşulların değişebileceği belirtiliyor.
ABD’nin yeni ticaret politikalarının küresel ekonomi üzerindeki etkileri dikkatle izleniyor. Belirsizliklerin devam etmesi, yatırımcıların kararlarını ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir.
1 Şubat 2025 itibarıyla yatırım fonlarında stopaj oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. Yeni düzenlemenin…
Balkanlar'da başlayan market boykotları Sırbistan'a sıçradı. Tüketiciler, fahiş fiyat politikalarına karşı tepkilerini yükseltiyor.
XRP ağı bir saatlik kesinti sonrası yüzde 8 değer kaybetti. Piyasa hareketleri yatırımcıların dikkatini çekiyor.
2024 yılında akıllı telefon pazarında büyüme yeniden başladı. Apple ve Samsung liderliği paylaşırken Xiaomi yükseliş…
Ramazan Bayramı öncesi emekli ikramiyelerine zam yapılacağı iddiaları gündemde. Detaylar netleşmeye başlıyor.
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2024 ve 2025 büyüme hedeflerini açıkladı. İhracat ve yatırımlar…