Altın Dolandırıcılığına Dikkat! Yatırım Yaparken Paranızdan Olmayın: İşte Sahte Altını Anlamanın Yolları!
Altın, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilen altın, zaman içerisinde yatırımcısının kar elde etmesine imkan sunuyor. Genellikle uzun vadede kazanmayı planlayın tercih ettiği altın düğünlerde de gelin ve damada hediye ediliyor.
Özellikle de birçok kişinin davetli olduğu düğün gibi organizasyonlarda gelin ve damat çok sayıda sahte altın ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu aşamada altın satın alınırken güvenilir kuyumcuların tercih edilmesinin önemi daha net bir şekilde anlaşılıyor. Aynı zamanda gerçek altın ile sahte altın arasındaki farkların bilinmesi de yine dolandırılmanın önüne geçecek önemli bir etkendir. Bu yazımızda sizlere, gerçek altın ile sahte altı arasındaki temel farklardan bahsedeceğiz.
Sahte altın, gerçek altı ile aynı görünüme sahip olsa sahi bazı yöntemler ile kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu aşamada önemli olan, gerçek altının özelliklerinin bilinmesidir. İlk olarak bilinmesi gereken ise sahte altının gerçek altından daha hafif olduğudur. Aynı zamanda sahte altınlar genel olarak mıknatısa yapılmaktadır. Gerçek altınlar ise mıknatısa yapışmaz. Bunların yanı sıra altın satın alırken üzerinde damgasının olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekir. Gerçek altınların üzerinde bulunan damgalar, sahte altınların kolay bir şekilde ayırt edilmesini sağlar.
Gerçek ve sahte altının ayırt edilmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise altının rengidir. Altının rengi en belirleyici özellikler arasında yer alır. Ayarı ne olursa olsun altınlar üreticileri tarafından genellikle aynı renk tonu ile piyasaya sürülür. Altın rengi doğal ya da yapay renklendiricilerle değiştirilebilir. Genellikle sarıya yakın bir renge sahip olan altınlar yeşilimsi, beyaz ya da pembe olarak da görülebilir. Bu farklı renk tonları, saf altının içerisine eklenen malzemelerle yapılan alaşımlarına bağlı olarak meydana gelebilir.
Altının yoğunluğunu ya da parlaklığını ölçen çeşitli testler vardır. Altın son derece yoğun bir metal olduğu için suyun içerisindeyken en dibe batar. Öte yandan farklı ışıklar altında renginde herhangi bir değişim meydana gelmez. Bu nedenle altının gerçek olup olmadığını anlamak için farklı ışıklar altında incelemek mümkündür.
Saf altınlar ciltte ter ya da yağ ile herhangi bir reaksiyona girmez. Ancak altın takılar kullanıldıktan sonra ciltte kararma meydana geliyor ise bu durumda takının gerçek altın olmadığı anlaşılır.
Evdeki takıların gerçek altın olup olmadığını anlamak için bazı teknikler denebilir. Bunların başında ise altınları üzerindeki ayarların kontrol edilmesi yer alır. Ayar işareti var ise altının gerçek olduğu anlaşılır Bir diğer yöntem ise mıknatıs kullanımıdır. Gerçek altınlar mıknatısa yapışmaz ancak sahte altınlar mıknatıs tarafından çekilebilir.
Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Bodrum'da ekmek ve Ramazan pidesi fiyatlarına zam yapıldı. Yeni fiyatlar bugünden itibaren uygulanıyor.
Elektrik maliyetlerindeki artış, sanayi tesislerinin kendi üretimlerine yönelmesine neden oldu. Veriler artık yanıltıcı olabilir.
Vakıf Leasing, Bank ABC ile imzaladığı 50 milyon euroluk kredi anlaşmasıyla firmalara finansman desteği sunacak.
Emmanuel Macron, Fransa'nın yapay zeka alanında küresel liderlik hedefiyle dev bir yatırım planı açıkladı.
ADA Coin, teknik göstergelerle toparlanma sinyalleri veriyor. Yatırımcılar için kritik seviyeler ve fırsatlar gündemde.
Kalyon Güneş Teknolojileri'nin halka arzında bireysel yatırımcı ilgisi düşük, yüksek başvurulu talep ise rekor seviyede.