Darphane, UTTS çiplerinin maliyetleri ve teknolojik altyapısıyla ilgili kamuoyunda yayılan yanlış bilgilere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Darphane, çiplerin maliyetinin 5,5 TL olduğu iddialarını yalanladı. Açıklamada, bu maliyetin üretim, lojistik ve diğer operasyonel giderleri içerdiği belirtildi. UTTS çiplerinin uluslararası standartlara uygun, ileri teknolojiye sahip olduğu ve güvenlik unsurlarının maliyetleri artırdığı ifade edildi.
UTTS çiplerinin maliyetinin 8-10 dolar, diğer parçaların ise 7-8 dolar arasında olduğu açıklandı. Taşıt Tanıma Birimi’nin toplam maliyetinin 16-18 dolar seviyelerinde olduğu belirtildi. Birimin satış fiyatının bin 413 TL + montaj + KDV olduğu ve montaj bedelinin 912 TL olduğu aktarıldı.
Darphane, UTTS ile mevcut taşıt tanıma sistemlerinin millileştirilerek adil bir rekabet ortamı sağlandığını vurguladı. Türkiye’de özel sektörde benzer çiplerin bin 800 TL civarında satıldığı ve bu çiplerin 25 yıldır 2,5 milyon araçta kullanıldığı hatırlatıldı.
Darphane, Turpak firmasıyla herhangi bir işbirliği yapmadığını açıkladı. Turpak’ın yalnızca montaj yetkisine sahip firmalardan biri olduğu ve benzer yetkiye sahip 213 firma daha bulunduğu ifade edildi. Güncel montaj noktalarının UTTS’nin resmi internet sitesinden takip edilebileceği bildirildi.
Bugüne kadar 5 milyondan fazla Taşıt Tanıma Birimi siparişi alındığı ve 700 bini aşkın aracın montajının tamamlandığı açıklandı. Ayrıca, sistemde kullanılan ekipmanların İsrail veya Kanada menşeli olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
31 Ocak 2025’e kadar kayıt yaptıran taşıt sahiplerinin montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlama hakkı olduğu belirtildi. Aksi durumda, akaryakıt giderleri vergi indiriminde kullanılamayacak ve ceza uygulanacağı ifade edildi. Eksik montaj yapan akaryakıt istasyonlarının her ihlal durumunda 280 bin TL ceza riskiyle karşı karşıya kalacağı açıklandı.
1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların, üreticiler veya ithalatçılar tarafından TTB’li olarak piyasaya sürüleceği açıklandı. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazların TTB ile değiştirileceği ve usulsüzlüklerin önleneceği belirtildi.
Darphane, UTTS’nin Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini ve güvenlik açısından herhangi bir sorun bulunmadığını vurguladı. Yanlış bilgi yayan kişi ve kurumlara yasal işlem başlatılacağı belirtildi.
Borsa dünyasında başarılı olmak için doğru analiz ve stratejiler geliştirmek şarttır. Yatırımcıların kararlarını etkileyen en…
İş Bankası, müşterilerine geniş bir ATM ve dijital bankacılık ağı sunarak kolaylık sağlamaktadır. Bankamatiklerden para…
Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye'nin taşımalı doğal gaz sektöründe önemli bir yere sahiptir. Şirket,…
Kripto para piyasasında Solana düşüş trendindeyken Avalanche toparlanma sinyalleri veriyor. Teknik analizler ne gösteriyor?
İş Bankası’nın mülkiyet durumu, birçok kişi tarafından merak ediliyor. “İş Bankası devletin mi, özel banka…
TCMB, toplamda 670 milyar liralık üç farklı vadede TL depo alım ihalesi gerçekleştirdi. Faiz oranları…