Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, enflasyon ve TCMB‘nin faiz politikası üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Onay, enflasyondaki katılık risklerine rağmen dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti.
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Ocak ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde geldiğini ancak bunun TCMB’nin tahmin aralıklarıyla uyumlu olduğunu ifade etti. Onay, sağlık sektöründeki artışlar, kamu zamları ve yılbaşı fiyatlamalarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Yiğit Onay, Deutsche Bank olarak yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 28 seviyesinde koruduklarını açıkladı. Ancak, Türk lirasındaki reel değerlenmenin ve talepteki yavaşlamanın enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırabileceğini belirtti.
Onay, TCMB’nin Mart ve Nisan aylarında faiz indirimlerine devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Ancak, Nisan sonrası dönemde faiz indirim hızının azalmasını beklediklerini ifade etti. Yıl sonu için yüzde 32,5’luk bir faiz tahmini paylaştı.
Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyon süreci için önemli olduğunu vurgulayan Onay, Merkez Bankası’nın bu süreci dikkatle yönetmesi gerektiğini belirtti. Döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olduğunu ve TL’deki nominal değer kaybının ilk altı ayda sınırlı kalmasını beklediklerini dile getirdi.
Deutsche Bank, Türk tahvillerine ilişkin olumlu beklentilerini koruyor. Onay, Aralık ayından sonra Türk tahvillerinde ralli yaşandığını ve Ocak ayında gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek toplam getiriyi sağladığını belirtti. Orta vadede olumlu görünümün devam edeceğini öngördü.
Deutsche Bank, enflasyon ve faiz politikaları konusunda risklere dikkat çekse de, yıl sonu için olumlu bir tablo öngörüyor. TCMB’nin politikalarında temkinli bir duruş sergileyeceğini ve piyasalarda istikrar sağlamaya devam edeceğini düşünüyor.
TÜRSAB, sağlık turizmi çalıştayında kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek sektörel sorunları ele…
Deutsche Bank, TCMB'nin faiz indirim hızını Nisan sonrası dönemde düşürmesini bekliyor. Enflasyon riskleri gündemde.
Belediyelerin SGK’ya olan borçları 162 milyar TL’ye ulaştı. Bakan Işıkhan, borçların sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.
YEKA GES-2024 yarışmalarında 800 megavatlık kapasite için verilen en iyi teklifler belli oldu. Fiyatlar ve…
ABD Hazine Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde borçlanma tahminini 815 milyar dolara revize etti. Tahmin, önceki…
Fed'in raporu, büyük ve orta ölçekli firmaların kredi talebinde artış yaşandığını ortaya koyuyor.