Categories: Ekonomi

Deutsche Bank’tan TCMB’nin faiz politikası için yeni değerlendirme

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye’nin görünümü ve Merkez Bankası’nın faiz politikası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Onay, Nisan sonrası dönemde Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin hızını düşürmesini beklediklerini ifade etti.

Ocak ayı enflasyonu ve projeksiyonları

Yiğit Onay, Ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde geldiğini ancak TCMB’nin tahmin aralığından sapmadığını belirtti. Enflasyondaki bu yükselişi hizmet sektörü, kamu zamları ve yılbaşı fiyatlamalarına bağlayan Onay, yıllık enflasyonda düşüş eğiliminin sürdüğünü vurguladı. Deutsche Bank, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 28 olarak koruyor.

Faiz indirimi beklentileri

Deutsche Bank, Mart ve Nisan aylarında 250 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Ancak Nisan sonrası dönemde faiz indirim hızının düşeceği öngörülüyor. Yiğit Onay, enflasyondaki yukarı yönlü risklere paralel olarak TCMB’nin daha temkinli bir politika izleyeceğini ifade etti. Yıl sonu için yüzde 32,5’lik faiz tahmini paylaşıldı.

TL’nin reel değerlenmesi ve kuru etkileri

Onay, TL’nin reel değerlenmesinin dezenflasyon sürecinde kritik öneme sahip olduğunu belirtti. İlk 6 ayda TL’nin aylık yüzde 1,5-2 nominal değer kaybı yaşamasını beklediklerini dile getirdi. Reel değer kaybı ihtimalinin yılın ikinci yarısında enflasyon görünümüne bağlı olduğunu ifade etti.

Türk tahvillerindeki olumlu görünüm

Deutsche Bank, Türk tahvillerine ilişkin olumlu beklentilerini sürdürüyor. Türk Lirası tahvillerinin Ocak ayında gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek getiriyi sağladığı belirtildi. Onay, orta vadede yabancı yatırımcıların piyasaya ilgisinin devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Swap kısıtlamaları ve piyasa etkileri

Yiğit Onay, swap kısıtlamalarının Türk Lirası’nın volatilitesini kontrol etmekte etkili olduğunu ancak orta ve uzun vadede bu kısıtlamalarda esneklik beklediklerini ifade etti. Kısa vadede herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.

Deutsche Bank, Türkiye ekonomisinde enflasyon ve faiz politikalarına ilişkin risklere dikkat çekerek, temkinli bir duruş sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Yılın geri kalanında TCMB’nin daha ılımlı bir faiz politikası izlemesi bekleniyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Mehmet Görgün

Ben Mehmet Görgün. Ekonomi dünyasındaki önemli gelişmeleri sizlere aktarıyorum. Türkiye ve Dünya ekonomisinin son dakika haberlerini benimle takip edebilirsiniz.

Recent Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret savaşları ve küresel rekabet giderek artıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası sistemin dönüşüm sürecini değerlendirerek Türkiye'nin bu süreçteki stratejik adımlarını açıkladı.

16 saniye ago

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı: BIST 100 endeksi yüzde 0,33 değer kazandı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yükselişle kapattı. Bankacılık sektörü dikkat çeken artış gösterdi.

23 saniye ago

YEKA GES-2024 yarışmalarında en iyi teklifleri veren şirketler belli oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği YEKA GES-2024 yarışmalarında 6 bölgeden en iyi teklifler açıklandı.

30 saniye ago

Bakan Işıkhan, 600 Bin Kamu İşçisi İçin Şubat Ayında Görüşmelerin Başlayacağını Açıkladı

Bakan Vedat Işıkhan, kamu işçilerini ilgilendiren protokol görüşmelerinin Şubat ayında başlayacağını duyurdu. Kadın istihdamı ve…

3 dakika ago

Amundi, Türk hisselerinde uzun vadeli fırsatlar görüyor

Avrupa'nın en büyük varlık fonu Amundi, Türk hisselerinin düşük değerlemelerinde cazip fırsatlar olduğunu vurguladı.

3 dakika ago

Reel sektörün döviz açığı salgın sonrası zirveye ulaştı

Firmaların net döviz pozisyonu açığı kasım ayında 5 milyar doların üzerinde artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri…

3 dakika ago