Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve TCMB‘nin faiz politikaları hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, ocak ayı enflasyonunun beklentilerinin üzerinde geldiğini ancak Merkez Bankası’nın tahmin aralığının dışında olmadığını ifade etti. Onay, yüksek enflasyonun kademeli olarak düşeceği yönündeki görüşlerini koruduklarını belirtti. Sağlık sektörü, kamu zamları ve yılbaşı fiyatlamalarının ocak ayındaki enflasyon artışında etkili olduğunu vurguladı.
Deutsche Bank, yıl sonu enflasyon tahminini %28 olarak koruyor. Onay, Türk lirasının reel değerlenmesinin bu süreçte kritik bir rol oynadığını belirtti ve talepteki yavaşlamaya rağmen firmaların fiyatlama davranışlarının değişmediğini ifade etti. Ayrıca, yüksek seyreden enflasyon beklentilerinin dezenflasyon sürecini zorlaştırdığına dikkat çekti.
Mart ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini belirten Onay, nisan sonrası dönemde faiz indirim alanının daralacağını öngördü. Enflasyon ve azalan getirilerin bu süreçte belirleyici olacağını ifade eden Onay, yıl sonu için %32,5’lik faiz tahminlerinin mevcut piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu vurguladı.
Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyon sürecinde önemli bir faktör olduğunu belirten Onay, döviz kuru geçişkenliğinin yüksek seviyede olduğunu aktardı. İlk 6 ayda nominal değer kaybıyla reel değerlenme baskısının kontrol altına alınabileceğini ifade eden Onay, yılın ikinci yarısında TL’de reel değer kaybı olasılığının gündemde olabileceğini söyledi.
Swap kısıtlamalarının Türk lirasının volatilitesini sınırlamada önemli bir araç olduğunu ifade eden Onay, bu politikanın yakın vadede devam etmesini beklediklerini belirtti. Ayrıca, Türk tahvillerinin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini ve orta vadede olumlu beklentilerini koruduklarını söyledi. Onay, faizlerin yıl sonuna kadar bir miktar daha düşme potansiyeli taşıdığını ifade etti.
Deutsche Bank, Türkiye ekonomisi için enflasyon ve faiz politikalarına dair dikkat çekici tahminlerde bulunurken, piyasa beklentilerinin üzerinde projeksiyonlar sundu. TCMB’nin faiz indirimi alanının nisan sonrası daralacağı öngörülürken, Türk lirasının reel değerlenmesinin kritik bir unsur olmaya devam edeceği vurgulandı.
Mary Daly, ekonomik veriler ve politik değişikliklerin etkilerini değerlendirmek için dikkatli bir süreç gerektiğini ifade…
TEB, 2024 yılında güçlü finansal sonuçlara imza atarak ekonomiye katkısını artırdı ve sürdürülebilir projelere odaklandı.
Trump’ın ek gümrük vergileri Çin’in büyümesini tehdit ediyor. Artan oranlar küresel ticaret dengelerini değiştirebilir.
IMF, ticaret anlaşmazlıklarının küresel ekonomiye olan etkilerine dikkat çekerek tarafları iş birliğine davet etti.
SEC, yeni bir görev gücüyle kripto piyasasına düzen getirmeye hazırlanıyor. Atamalar dikkat çekici isimlerden oluşuyor.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı. Sektör bazında iletişim öne çıkarken, sigorta geriledi.