GAP Bölgesi’nde tarımsal üretimi desteklemek ve verimliliği artırmak için geliştirilen GAPHASSAS uygulaması kullanıma sunuldu. Çiftçilere gerçek veriye dayalı danışmanlık hizmeti sağlayacak uygulama ile rekolte artışı hedefleniyor.
Hassas tarım, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve kaynakları daha etkin kullanmak için teknoloji tabanlı bir yaklaşım. Türkiye’de hassas tarım ekosistemini geliştirmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan GAPHASSAS projesi, üretici ölçeğinde yaygınlaştırılıyor. Uygulama, uydu görüntüleri, dron teknolojileri ve sensörlerden alınan verileri analiz ederek çiftçilere üretim sürecinde destek sağlıyor. Bu sayede çiftçilere zaman ve maliyet tasarrufu sağlanırken, ürün kalitesi de artırılıyor.
GAPHASSAS, toprak nem durumunu analiz ederek sulama ihtiyacını belirliyor ve sulama sisteminin verimliliğini kontrol ediyor. Uygulama, aynı zamanda dönemsel tarla karşılaştırmalarına ve geçmiş verilere erişim imkanı sunuyor. Bu özellik sayesinde ürün gelişiminin takibi kolaylaşıyor. Tüm akıllı cihazlar üzerinden erişilebilen uygulama, çiftçilerin bitki gelişim durumunu, bitki sağlığı standartlarını ve nem oranlarını anlık olarak takip etmelerini sağlıyor. Harran Üniversitesi ile geliştirilen bir algoritma sayesinde mısırda hasat zamanı ve nem tayini de yapılabiliyor.
GAPHASSAS, çiftçilerin yenilikçi tarım uygulamalarına geçişini hızlandırarak kaynakların sürdürülebilir şekilde korunmasını sağlıyor. Uygulama, GPS, sensör, dron ve uydu görüntüleme gibi yeni nesil teknolojileri bir araya getirerek girdi maliyetlerini azaltıyor ve ekolojik dengeyi koruyor. Projenin ilk fazında tarımsal veri toplama ve veri analizi işlemleri gerçekleştirildi. Toplanan veriler, yazılımın temelini oluşturdu. Denemeler, Harran Ovası’ndaki 1000 hektarlık alanda pamuk, buğday ve mısır gibi ürünlerde yapıldı. Sistem, bölgedeki tüm bitki gruplarına uygun veriler sağlayacak şekilde geliştirildi.
Deneme sahasında bitki yaprak analizi, yer sensörleri ve toprak analizi ile tarladaki gübre ihtiyacı bölge bazlı belirlendi ve değişken oranlı gübreleme uygulaması yapıldı. Bu sistem sayesinde gübre israfı önleniyor ve kimyasal kirlilik azaltılıyor. Denemelerde daha az gübre kullanılmasına rağmen verimden kayıp olmadığı, hatta bazı parsellerde verimin arttığı gözlemlendi. Çiftçileri ve tarım danışmanlarını bilgilendirmek için GAP Bölge Kalkınma İdaresi bünyesinde bir füzyon merkezi kuruldu.
GAPHASSAS uygulamasına gelecek dönemde girdi fiyatları tahmin modeli entegre edilecek. Yeni fazda yapay zeka ve blockchain gibi yeni nesil destek sistemleri de uygulamaya eklenecek.
GAPHASSAS uygulaması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımın modernizasyonuna önemli bir katkı sağlayacak. Çiftçiler, teknoloji destekli bu uygulama sayesinde daha bilinçli kararlar alarak verimliliklerini artırabilecek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçişi hızlandırabilecek.
Fenerbahçe, Kızılyıldız'ın genç yeteneği Mimovic'i kadrosuna kattı. 20 yaşındaki sağ bek 4.5 yıllığına sarı lacivertli…
Sivasspor, 9 kişi kaldığı Eyüpspor maçında mağlubiyet aldı. Ömer Erdoğan'ın açıklamaları dikkat çekti.
Fenerbahçe'de kiralık forma giyen Saint-Maximin, sezonu Napoli'de tamamlamak üzere. Al Ahli ile anlaşma sağlandı.
Microsoft, yapay zekanın toplumsal ve iş dünyasındaki etkilerini analiz etmek için yeni bir ekip kurdu.
Kripto para piyasasında Ethereum ve CAT Coin için öne çıkan fiyat hedefleri yatırımcıları heyecanlandırıyor.
Çorum FK, Bandırmaspor'u kendi sahasında farklı bir skorla geçti. 1. Lig'de puanını 35'e yükseltti.