Gelişmekte Olan Ülkelerin Borç Krizi: 1,4 Trilyon Doları Aştı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), gelişmekte olan ülkelerdeki borç krizinin tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı.
UNDP, birçok yoksul ülkenin borç krizinin son 20 yılı aşkın süredir görülmemiş seviyelere ulaştığını belirtti. Bu durum, ülkelerin kalkınma hedeflerini gerçekleştirmesini ciddi şekilde engelleyebilir.
56 gelişmekte olan ülkede faiz ödemeleri, hükümet gelirlerinin yüzde 10’unu aştı ve bu oran 10 yıl öncesinin iki katına çıktı. 17 ülke ise gelirlerinin yüzde 20’sini yalnızca faiz ödemelerine ayırmak zorunda kalıyor.
Borç sorunu yaşayan veya yüksek risk altında bulunan en yoksul 31 ülkenin toplam dış kamu borcunun 205 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
2023 yılı itibarıyla gelişmekte olan ekonomilerin toplam dış borcu 1,4 trilyon dolara ulaşarak rekor seviyeye çıktı. En yoksul ülkelerde borç maliyetleri son 10 yılda üç katına, faiz ödemeleri ise dört katına çıktı.
UNDP İcra Direktörü Achim Steiner, borç-kalkınma dengesizliğinin birçok yoksul ülke için kalkınma hedeflerinde kayıp bir 10 yıla yol açabileceğini söyledi. Uluslararası toplumun bu soruna acil finansal çözümler bulması gerektiğini vurguladı.
UNDP, G20 gibi platformların borç krizine sürdürülebilir çözümler üretmesi gerektiğini belirterek, yeni bir borç hafifletme girişiminin önemini vurguladı.
Küresel ticaretin bel kemiğini oluşturan denizyolu taşımacılığı, büyük hacimli yüklerin ekonomik ve güvenli bir şekilde…
En ucuz trafik sigortasını almanın yolu farklı şirketlerin tekliflerini değerlendirmekten geçer. Sigortayeri'nden araba sigortası teklif…
Banka işlemleri için şube ziyareti planlayan müşteriler, Yapı Kredi Bankası'nın güncel çalışma saatlerini bilmek ister.…
Bankacılık işlemlerinde kredi kartı veya banka kartı kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Yeni bir…
Çimento atıklarından üretilen düşük karbonlu malzeme, karbon emisyonlarını %61'e kadar azaltarak inşaat sektöründe çığır açıyor.
Artan maliyetler ve değişen demografik yapı, Türkiye'de konut metrekarelerinin giderek küçülmesine neden oluyor.